Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego i z mniejsza ogólne ryzyko zgonu - przypominają naukowcy, zalecając spożycie co najmniej 25-29 g tej substancji dziennie.

Błonnik znajdziemy m.in. w wyrobach z pełnego ziarna, nasionach roślin strączkowych, owocach, warzywach /Pixabay

Aby zwiększyć zawartość błonnika w codziennej diecie, nie trzeba wielkiego wysiłku, gdyż jego źródeł możemy znaleźć wiele. Zaczynając od warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem błonnika, poprzez produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych i wodorosty. Również orzechy i nasiona zawierają pewne ilości błonnika. Doskonałym źródłem błonnika jest również siemię lniane.

Najnowsze badania opublikowane na łamach "Lancet" dostarczają kolejnych powodów, dla których warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Naukowe doniesienia wskazują, że ten składnik pokarmowy znacznie obniża ryzyko wystąpienia, co najmniej czterech chorób - udaru mózgu, cukrzycy typu 2, raka okrężnicy i chorób serca. Na każde dodatkowe 8 gramów dostarczonego w diecie błonnika ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego spada o 5 proc. do 27 proc.

Według danych osoby spożywające dziennie 25-29 gramów błonnika z pokarmów, takich jak owoce i warzywa, wykazywały najsilniejsze zmniejszenie ryzyka występowania różnych chorób. Badacze dostrzegli podobne korzyści u ludzi, którzy jedli produkty pełnoziarniste.

Nasze badania wskazują, że ludzie powinni dostarczać, co najmniej 25-29 gramów błonnika z pokarmów dziennie - mówi Andrew Reynolds, główny autor badania i badacz z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii. Obecnie większość ludzi spożywa mniej niż 20 gramów błonnika dziennie - dodaje.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca kobietom spożywanie 25 gramów błonnika dziennie, podczas gdy mężczyźni powinni spożywać 38 gramów dziennie.