Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez udziału jajek. Są symbolem odrodzenia i wiosny, ale czy tylko symbolem? Czy możemy powiedzieć, że jajka są naturalną multiwitaminą i wartościowym elementem zbilansowanej diety? Na to pytanie odpowiada farmaceuta Marcin Korczyk.
Zanim przejdziemy do kwestii witamin i wartości odżywczych, rozprawmy się z - chyba najpopularniejszym - mitem dotyczącym jaj. Otóż okazuje się, że jedzenie jajek w rozsądnych ilościach (załóżmy, że dla dorosłej osoby to jedno jajko dziennie) nie ma większego związku z negatywnym wpływem na profil lipidowy.
Oczywiście kluczowy jest tutaj sposób przyrządzenia jajek. W miarę możliwości warto zjadać jajka w jak najprostszej postaci - mam tutaj na myśli jaja gotowane (na miękko i na twardo), ale również np. jaja w postaci szakszuki (np. w pomidorach z bazylią).
Zupełnie inna sprawa to jaja sadzone - smażone w dużych ilościach tłuszczu, na bekonie, z kiełbaskami itd. W takich zestawieniach faktycznie trudno mówić o "zdrowym wpływie na jajek na nasza dietę", ale to nie jajka są tutaj głównymi winowajcami, ale ich tłuste towarzystwo ;)
O tak - nie będę trzymał Cię dłużej w niepewności. Jajka są pełne wartości odżywczych.
Witamina D
Jaja są jednym z niewielu źródeł naturalnej witaminy D, która jest ważna dla zdrowia kości, funkcjonowania układu nerwowego i odporności.
Witaminy z grupy B
Jaja zawierają szereg witamin z grupy B, m.in: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksynę (B6), kwas fioliowy (B9) i cyjanokobalaminę (B12).
Witaminy z tej grupy są ważne w kontekście funkcjonowania całego organizmu człowieka. Od metabolizowania energii, przez pracę mózgu i układu nerwowego, po produkcję czerwonych krwinek.
Żelazo
Jaja zawierają stosunkowo duże ilości żelaza, które jest ważne między innymi dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu we krwi.
Jajka zawierają również selen, ważny z punktu widzenia funkcjonowania tarczycy, i cholinę, będącą budulcem komórek układu nerwowego, oraz fosfor.
Statystyczne kurze jajo zawiera około 6 g białka. To informacja szczególnie ważna dla sportowców oraz osób na dietach bezmięsnych, na przykład dla wegan i wegetarian. Tym bardziej że jajo zawiera zestaw wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów egzogennych (takich, których organizm człowieka nie potrafi sam produkować). Z tego powodu mówi się, że wielkanocny przysmak jest źródłem "białka idealnego".
Tak - zdecydowanie możemy tak określać jaja. Zawierają zestaw ważnych witamin, mikroelementów oraz białko idealne. Grunt to przygotować je w odpowiedni sposób, zapewnić im zdrowe towarzystwo warzyw i kaszy, no i zjadać z umiarem. W końcu najzdrowiej to "jeść wszystkiego po troszku i świetnej jakości", co pozwala budować zróżnicowaną i wartościową dietę.