Jajko – w rozmaitych postaciach - przez najbliższe dni królować będzie na naszych stołach. Zawiera wiele witamin, ale też owiany złą sławą cholesterol. Czy faktycznie jest tak groźny i ile możemy zjeść jajek, by nam nie zaszkodziły? O tym wszystkim dziennikarka RMF FM Ewa Kwaśny rozmawiała z dietetyk Krystyną Pogoń.
Nie ulega wątpliwości, że jajka powinniśmy jeść nie tylko w święta. Mają w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych, a zawarty w nich cholesterol wcale nie jest tak groźny dla naszego zdrowia.
Oprócz samego cholesterolu, jajko zawiera również związki, które bardzo pozytywnie wpływają na to, co się dzieje w naszym organizmie po spożyciu cholesterolu i powodują jego obniżenie - tłumaczy dietetyk Krystyna Pogoń.
Według Światowej Organizacji Zdrowia bezpiecznie możemy spożywać nawet 10 jajek tygodniowo. Są źródłem m.in. aminokwasów, które pozwalają odbudowywać nasze tkanki. Poza tym zawierają wiele witamin - przede wszystkim z grupy B - B2 i B12 oraz te, które trudno jest znaleźć w innych pokarmach jak: A, D, E i K.
W jajku znajdziemy też bardzo wartościowe składniki, takie jak: cynk, selen, żelazo, fosfor, lecytynę czy cholinę, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz tłuszcze, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.
Każdy zdrowy człowiek może spożywać do 10 jajek tygodniowo. Jednak osoby z chorobami układu krążenia czy z cukrzycą typu 2, muszą ostrożnie komponować swoją dietę i jajka nie powinny w niej występować tak często.
Jajka mogą też być alergenem, więc unikać ich muszą osoby uczulone na nie. Takie reakcje występują zwłaszcza u dzieci. Objawy takiej alergii mogą dotyczyć zarówno układu oddechowego, przewodu pokarmowego, jak i problemów skórnych, np. w postaci wysypki.
Przeważnie rodzice zaczynając włączać jajko do diety dziecka, orientują się, że coś jest nie tak i wtedy to jajko wykluczają. Należy pamiętać, że częściowo alergie wieku dziecięcego wraz z rozwojem mogą przemijać, więc po jakimś czasie można spróbować w niewielkich ilościach to jajko znowu podawać - wyjaśnia dietetyk.
POSŁUCHAJ CAŁEJ ROZMOWY EWY KWAŚNY Z DIETETYK KRYSTYNĄ POGOŃ
Człowiek może jeść nie tylko jaja kurze. Dużą popularnością cieszą się jaja przepiórcze, które także są bardzo smaczne i zdrowe.
Powinniśmy z kolei unikać jajek kaczych, ale nie wynika to z ich wartości odżywczej, ale z tego, że dużo częściej są skażone salmonellą i w przeciwieństwie do jaj kurzych, ta bakteria może łatwiej przeniknąć przez skorupkę.
W ostatnich latach w Polsce można też dostać jajka strusie. Jedno potrafi obdzielić całą rodzinę. Wychodzi z niego niesamowita jajecznica - zachwala Krystyna Pogoń.
Nasza eksperta ostrzega przed jajkami wiejskimi kupowanymi na targu z nieznanego źródła, gdyż zwykle w ogóle nie są poddawane badaniom kontroli weterynaryjnej.