Przede wszystkim czarna malina, to nie jeżyna. Choć są do siebie podobne, to najbardziej charakterystyczna różnica polega na tym, że owoce jeżyny są mocno zrośnięte z dnem kwiatowym, a w przypadku czarnej maliny łatwo można je oddzielić. Wyraźnie inny jest też smak – z jednej strony cierpki i kwaskowaty, z drugiej – zdecydowanie słodszy. Jeżeli chodzi o składniki odżywcze i witaminy – są równie wartościowe, choć czarne maliny mogłyby się znaleźć wyżej na podium.

To gatunek maliny, który wyróżnia się ciemnym kolorem owoców i bogatymi właściwościami zdrowotnymi. Ma potwierdzone działanie: przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwcukrzycowe.

Charakterystyczny dla tej odmiany - oprócz czarnego koloru - jest delikatny nalot pod koniec dojrzewania.

Już garść tych owoców dziennie - zjadana regularnie - może chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak: cukrzyca, miażdżyca, choroby serca oraz nowotwory:

  • przewodu pokarmowego,
  • jamy ustnej,
  • skóry,
  • jelita grubego,
  • raka piersi.


Owoce czarnej maliny mogą też pomóc w:

  • niedokrwistości,
  • powstawaniu polipów,
  • stanach zapalnych skóry - działają łagodząco,
  • walce z otyłością - keton (aromatyczny związek w owocach malin) hamuje wzrost masy podskórnej tkanki tłuszczowej.


Czarna lepsza od czerwonej?

Już sam kolor świadczy o przewadze maliny czarnej - bo jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów, czyli naturalnych barwników pochodzenia roślinnego: czerwonych, niebieskich i fioletowych, po odcienie czarnego - o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Im ciemniejszy kolor, tym więcej ich jest.

To moc antyoksydantów, czyli związków chemicznych, które skutecznie neutralizują powstawanie wolnych rodników, uszkadzających nasz materiał genetyczny - co zmniejsza ryzyko m.in.: miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, astmy, zaćmy czy chorób neurodegeneracyjnych jak np. choroba Parkinsona. Regularnie dostarczane do organizmu - obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Czarna malina to także bogactwo witamin, m.in. C, E, K oraz minerałów takich jak: cynk, magnez, wapń, miedź czy żelazo. To sprawia, że owoce regulują krzepliwość krwi i wspierają odporność organizmu. Polecane są każdemu, także osobom zmagającym się z cukrzycą i insulinoopornością - dzięki zawartemu w nich błonnikowi oraz ich niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Owoce czarnej maliny mają słodki, lekko kwaskowaty smak. Można je jeść na surowo, co pozwala cieszyć się w pełni jej wartościami odżywczymi. Będą jednak także wspaniałym dodatkiem do deserów i przetworów.