Jak co roku ryby królują na wigilijnych stołach Polaków, dlatego mamy dla Was coś specjalnego. Swój przepis na sałatkę śledziową przedstawia nam Anna Starmach, znana kucharka, miłośniczka dobrego jedzenia, autorka książek kulinarnych.

Sałatka śledziowa /Stylizacja potraw Marta Skutnik, good-food.tv / 

Składniki (dla dwóch osób)

100 g fileta śledziowego

3 listki cykorii

3 łodygi selera naciowego

2 ogórki gruntowe

4 rzodkiewki

1/3 czerwonej cebuli

1 garść liści szpinaku typu baby

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 cytryna

sól, pieprz

Jak przygotować?

Śledzie pokrój w kostkę. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Szpinak drobno pokrój, nałóż do łódeczek z liści cykorii, dodaj sałatkę śledziową. Smacznego!