Na świecie jabłko jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych owoców i chociaż niektórym trudno być może w to uwierzyć, na świecie uprawia się więcej niż 10 tysięcy odmian jabłoni. Polska jest na 4. miejscu na świecie jeżeli chodzi o produkcję tych owoców. Warto poznać kilka przepisów na zdrowe i pożywne potrawy z najpopularniejszego polskiego owocu.
Dzięki dużej zawartości pektyn regulują perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
Są bogate w:
- Witaminę C,
- Witaminy z grupy B;
- Witaminę A,
- β-Karoten
- błonnik
- kwercetynę
- pektyny
W przygotowaniu pysznych i odżywczych potraw z jabłek może pomóc nam kampania "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!". Jej ekspertka, Kasia Błażejewska-Stuhr podaje nam 3 przepisy.
Surówka z kalarepy, jabłek i mięty (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)
Składniki:
● 1 duża kalarepa
● 1-2 twardsze jabłka (np. papierówki, kosztele lub szampiony czy rubiny)
● kilka listków mięty
● 1 łyżka oleju np. z ostropestu
● sól wedle potrzeby
Kalarepę obieramy ze skórki, trzemy na tarce o większych oczkach. Tak samo ścieramy umyte jabłka, ale ze skórką. Listki mięty rwiemy w palcach, dodajemy do surówki razem z olejem, mieszamy.
Jabłka w karmelu (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)
Składniki:
● 3 jabłka (np. papierówki, kosztele lub szampiony czy rubiny)
● 1 łyżka masła
● 1 łyżka brązowego cukru
● cynamon
Jabłka kroimy na ósemki, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Kiedy masło się delikatnie zapieni, wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon i prażymy ok. 4-5 minut.
Koktajl siłaczki / siłacza (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)
Składniki:
● garść szpinaku
● 1 gruszka
● 1 jabłko
● ½ szklanki jagód lub borówek
● 1 szklanka wody
Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila - i koktajl gotowy :-)