Na świecie jabłko jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych owoców i chociaż niektórym trudno być może w to uwierzyć, na świecie uprawia się więcej niż 10 tysięcy odmian jabłoni. Polska jest na 4. miejscu na świecie jeżeli chodzi o produkcję tych owoców. Warto poznać kilka przepisów na zdrowe i pożywne potrawy z najpopularniejszego polskiego owocu.

Dzięki dużej zawartości pektyn regulują perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

Są bogate w:

  • Witaminę C,
  • Witaminy z grupy B;
  • Witaminę A,
  •  β-Karoten
  • błonnik
  • kwercetynę
  • pektyny

Co możemy zrobić z jabłek?

 

W przygotowaniu pysznych i odżywczych potraw z jabłek może pomóc nam kampania "Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!". Jej ekspertka, Kasia Błażejewska-Stuhr podaje nam 3 przepisy.

Surówka z kalarepy, jabłek i mięty (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)

Składniki:

●      1 duża kalarepa

●      1-2 twardsze jabłka (np. papierówki, kosztele lub szampiony czy rubiny)

●      kilka listków mięty

●      1 łyżka oleju np. z ostropestu

●      sól wedle potrzeby

Kalarepę obieramy ze skórki, trzemy na tarce o większych oczkach. Tak samo ścieramy umyte jabłka, ale ze skórką. Listki mięty rwiemy w palcach, dodajemy do surówki razem z olejem, mieszamy.


Jabłka w karmelu (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)

Składniki:

●      3 jabłka (np. papierówki, kosztele lub szampiony czy rubiny)

●      1 łyżka masła

●      1 łyżka brązowego cukru

●      cynamon

Jabłka kroimy na ósemki, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Kiedy masło się delikatnie zapieni, wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon i prażymy ok. 4-5 minut.

Koktajl siłaczki / siłacza (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)

Składniki:

●      garść szpinaku

●      1 gruszka

●      1 jabłko

●      ½ szklanki jagód lub borówek

●      1 szklanka wody

Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila - i koktajl gotowy :-)