Pierogi z kapustą i grzybami oraz kompot z suszu, to dwa elementy, bez których nie możemy wyobrazić sobie świąt. Każda z tych potraw pozytywnie wpływa na nasz organizm i zawiera szereg składników i witamin, które pomagają nam w wielu kwestiach.

Największą zaletą suszu jest bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości oraz poprawia trawienie. Znajdujące się w nim kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.

Susz, z którego przygotowujemy wigilijny kompot, to źródło witamin, przede wszystkim wzmacniającej wzrok witamina A, dobrych dla naszego systemu nerwowego witamin z grupy B, wzmacniającej odporność i leczącej trądzik witaminy C, nazywanej witaminą młodości - witaminy E oraz K, która wspomaga proces krzepnięcia i poprawia pracę wątroby.

Kompot z suszu to ogromne bogactwo potasu, który dotlenia mózg, wpływając na naszą koncentrację i procesy myślowe.

Ponadto suszone owoce to źródło magnezu, składnika mineralnego, który chroni nasz układ nerwowy oraz wzmacnia serce. W suszu odnajdziemy również pokłady miedzi, regulującej aktywność enzymów, a także podstawowy składnik hemoglobiny -żelazo, które transportuje krew w erytrocytach.

Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie i gdy nie mamy wielkiego wyboru wśród świeżych owoców i warzyw.

Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.

Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas.

Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

PRZEPIS:

  • ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • 2 szklanki ciepłej wody 
  • farsz
  • suszone grzyby
  • kapusta kiszona
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę