Diety bogate w warzywa kapustne, takie jak czerwona kapusta, mogą pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami raka. Czerwona kapusta może być skuteczna, jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy, ponieważ jest niskokaloryczna, ma wysoką zawartość wody, jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze. Czynniki te pomagają czuć się pełnym bez spożywania zbyt dużej ilości kalorii, dzięki czemu czerwona kapusta jest zdrowym dodatkiem do diety – wyjaśnia dietetyk Nicola Shubrook na łamach portalu BBC Good Food.
Czerwona kapusta podobnie jak brukselka i jarmuż należy do grupy warzyw kapustnych. Dlaczego to kolorowe warzywo powinieneś wprowadzić do swojej diety?
Wartości odżywcze czerwonej kapusty:
Porcja 80g (gotowana) zapewnia:
- 12kcal / 49kj
- 0,6 g białka
- 0,2 g tłuszczu
- 1,8g węglowodanów
- 1,8g błonnika
- 104 mg potasu
- 25 mcg folianu
- 26 mg witaminy C
Kapusta czerwona zawiera takie witaminy i minerały jak: witamina A, witamina B6, witamina E, wapń, magnez, potas, mangan, fosfor, cynk, ryboflawina, kwas foliowy. Poznaj najważniejsze korzyści zdrowotne czerwonej kapusty.
Antocyjany nadają owocom i warzywom koloru fioletowego. Mają właściwości ochronne, przeciwutleniające. Badania wykazały, że skutecznie wspomagają leczenie otyłości i cukrzycy typu 2. Warzywa kapustne są szczególnie bogate w antocyjany oraz inne przeciwutleniające składniki odżywcze, takie jak witaminy C, E i karotenoidy.
Antocyjany odgrywają pozytywną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które do swojej diety dodają czerwoną kapustę narażone są na mniejsze ryzyko zawałów serca i zgonów z powodu innych chorób ukłądu krążenia.
Kluczowym składnikiem warzyw kapustnych, takich jak czerwona kapusta jest sulforafan. Dotychczasowe badania wykazują, że może on być odpowiedzialny za właściwości przeciwzapalne tych warzyw.
Istnieją dowody na to, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Bogactwo w związki takie jak sulforafan i antocyjany powoduje, że czerwona kapusta powinna być dodawana jak najczęściej diety. Te korzystne związki zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym i prawdopodobnie działają w sposób ochronny przed rakiem, w tym rakiem jelita grubego.
Włączenie czerwonej kapusty do diety może poprawić perystaltykę jelit. Jest dobrym źródłem błonnika, który w kapuście jest również prebiotykiem. Działa jak źródło paliwa dla pożytecznych bakterii żyjących w układzie pokarmowym. Związki zawarte w czerwonej kapuście zwane izotiocyjanianami pobudzają bakterie jelitowe do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) - cennych związków, które mają drogocenny wpływ na nasze jelita i ogólny stan zdrowia.
Sok z czerwonej kapusty wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Należy go pić między posiłkami, 2-3 razy dziennie lub - profilaktycznie - raz dziennie. Najlepiej dodać do niego majeranek lub kminek.
Kapustę czerwoną łatwo włączyć do swojej diety. To wszechstronne warzywo można dodawać do zup, gulaszu, sałatek. Jest pyszne na surowo, gotowane na parze, smażone i kiszone. Zachowuje większość składników odżywczych, gdy jest spożywane na surowo, ale nadal jest bardzo pożywne po ugotowaniu.
Kupując czerwoną kapustę, wybierz taką, która jest ciężka i jędrna. Zewnętrzne liście nie powinny być zbyt zniszczone, a kolor powinien być żywy. Pamiętaj, aby ją dokładnie umyć. Wiele przepisów wymaga dodania octu lub octu jabłkowego podczas gotowania, aby pomóc zachować jej fioletowo-czerwony kolor.
Łagodna reakcja może obejmować objawy, takie jak swędzenie ust lub języka, kichanie lub katar. Jeśli wystąpią te objawy po zjedzeniu kapusty, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym.