Pięknie wygląda na świątecznym stole i wspaniale smakuje. Pieprzyca siewna, czyli rzeżucha, kojarzy się nam z Wielkanocą. Ale warto ją jeść przez cały rok: to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, jakie możemy spożywać. W dodatku bardzo łatwo je wyhodować.

Rzeżucha to symbol odradzającego się życia i sił witalnych. Nic dziwnego: jest bogata w wiele witamin (takich jak A, B1, B2, C, E, K, PP) i składników mineralnych. Między innymi w wapń, którego prawidłowy poziom w organizmie zapewnia mocne kości oraz zapobiega osteoporozie. Co ciekawe, rzeżucha - pod względem zawartości wapnia - jest drugą rośliną po orzechach laskowych.

W rzeżusze znajdziemy też jod, który ma ważny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Polecana jest głównie osobom cierpiącym na jej niedoczynność.

To również przysmak obfitujący w żelazo i magnez - dlatego warto, by znalazł się w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób odczuwających częste zmęczenie. 

Po rzeżuchę powinny sięgnąć także osoby chore na cukrzycę. Pikantny przysmak obniża bowiem poziom cukru we krwi.

Rzeżucha - dzięki zawartości chromu - wspomoże także prawidłową pracę trzustki. 

Na zdrowie i na urodę

Rzeżucha świetnie wpływa na zdrowie, a także na urodę. Zawarta w niej siarka (której rzeżucha zawdzięcza swój pikantny smak) to pierwiastek  wzmacniający włosy. 

Rzeżucha dobrze też wpływa na kondycję skóry. Jej spożywanie oczyszcza krew, dlatego jest polecana jest osobom, które mają trądzik. 

Rzeżucha - jak ją zasiać?

Będzie nam potrzebne: opakowanie rzeżuchy, wata lub lignina, woda, naczynie.

Jak wyhodować rzeżuchę? To dziecinnie proste!

Krok 1 - 
watę lub ligninę wkładamy do naczynia (np. talerza, miseczki, niezbyt wysokiej doniczki); wyrównujemy powierzchnię, ale jej zanadto nie ugniatamy.

Krok 2 - watę/ligninę zwilżamy wodą, a następnie równomiernie rozsypujemy nasiona rzeżuchy. Ponownie spryskujemy wodą.

Krok 3 - tak posianą rzeżuchę najlepiej postawić w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Musimy ją codziennie podlewać wodą. Pierwsze nasiona powinny wykiełkować po ok. 2 dniach.

Opracowanie: