W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie dbać o odporność. Przed infekcjami nasz organizm możemy bronić odpowiednią dietą. Specjaliści od żywienia radzą, żeby sięgać m.in. po kiszonki.
Żeby jesienią i zimą, czyli w okresie, kiedy jest najwięcej przeziębień, cieszyć się zdrowiem powinniśmy zwrócić uwagę na to co jemy. Jaka jest odpowiednia dieta na odporność?
Przede wszystkim trzeba skupić się na owocach i warzywach, które zawierają witaminy i minerały i dzięki temu naturalnie wspierają naszą odporność. Dietetycy podkreślają, żeby sięgać po świeże warzywa i owoce, które zawsze są lepsze niż mrożone. Jeżeli w naszym kraju nie ma już sezonu na dane produkty, sięgajmy po te z importu.
Wszelkie kiszonki naturalnie wspierają florę bakteryjną w naszych jelitach, a wiadomo, że jelito jest drugim po mózgu najważniejszym organem w naszym ciele. Od mikrobiomu, który żyje w jelitach zależy, czy chorujemy, czy jesteśmy zdrowi. Sięgajmy więc po kapustę kiszoną, ogórki kiszone - mówi Joanna Samczuk, dietetyk i trener odżywiania.
W Internecie bez trudu można znaleźć przepisy na kiszone warzywa i owoce. Kisić można niemal wszystko - pomidory, kalafior, jabłka. Warto eksperymentować, bo wyjdzie to nam na zdrowie.
Na nasze jelita dobrze działają też kefiry i maślanki, które również powinny znaleźć się w naszej diecie. Nie zapominajmy też o kwasach Omega3, które znajdziemy m.in. w łososiu, najlepiej dziko żyjącym. Wskazana jest też suplementacja tymi kwasami, bo z posiłków talerzowych nie możemy nie być w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki - mówi dietetyk.
Jeżeli już złapiemy infekcję, to warto sięgnąć po naturalne antybiotyki, czyli czosnek i cebulę. Żeby się rozgrzać możemy do ciepłych albo zimnych napojów dodawać przyprawy - cynamon, kardamon, goździki, imbir.
Podniesiona temperatura naszego ciała skutecznie potrafi zwalczyć wirusy. Prawdziwymi bombami witaminowymi są też koktajle. Wystarczy garść szpinaku, jabłko, woda albo kefir, jakieś cytrusy, aby dostarczyć naszemu organizmowi witamin i energii.