W próbkach pieprzu czarnego mielonego, produkowanego przez białostocką firmę, inspektorzy sanepidu wykryli salmonellę. GIS wycofał skażone partie produktu, a konsumentów, którzy zdążyli kupić pieprz z tych partii, ostrzega: "Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego".
Jak czytamy na stronach Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Głównego Inspektoratu Sanitarnego, salmonellę wykryto w produktach firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki z siedzibą w Białymstoku.
Decyzją GIS-u ze sprzedaży wycofywane są:
· pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii: 1309/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;
· pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii: 2509/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;
· pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii: 2509/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021;
· pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii: 2409/6, data minimalnej trwałości: marzec 2021.