Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść określonej partii marynowanych pieczarek, wyprodukowanych w zakładzie w Dąbrowie Tarnowskiej – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Marynowane pieczarki, których dotyczy ostrzeżenie /gis.gov.pl /


Chodzi o produkt Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g. Ich producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska. Ostrzeżenie dotyczy partii 1, z datą trwałości 01.2020.

W produkcie stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego - dwutlenku siarki.

"Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie" - podaje GIS. "Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości" - podkreślono w komunikacie.