Zespół naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego pracuje nad innowacyjnym produktem w postaci zdrowych żelków. Mają być one atrakcyjne smakowo i mieć właściwości prozdrowotne.

Zespół w składzie prof. dr hab. Maciej Balawejder, dr hab. inż. Natalia Matłok prof. UR oraz dr hab. Tomasz Piechowiak prof. UR uzyskał patent pn. "Sposób otrzymywania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych w postaci żelków owocowych".

Patent dotyczy sposobu wytwarzania żelków wzbogaconych o substancje bioaktywne pochodzącego z modyfikowanych młodych pędów sosny, które mogą wspierać zdrowie konsumentów.

Innowacyjność projektu polega na opracowaniu technologii, która umożliwia integrację ekstraktów roślinnych z matrycą żelków. Dzięki temu, żelki nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości podczas produkcji.

Zespół skupił się na tym, aby produkt końcowy był nie tylko atrakcyjny smakowo, ale przede wszystkim przynosił korzyści zdrowotne, takie jak wspomaganie układu odpornościowego oraz działanie antyoksydacyjne.