Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w jednej partii kiełbasy surowej "Metka wołowa Tatarska”. Sprawdź numer partii!

GIS przekazał, że w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek wskazanego produktu.

Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu

Chodzi o produkt Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g o numerze partii 05 9 i terminie przydatności do spożycia 14.03.2023.

Producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

GIS przekazał, że producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.