O wzmacnianiu odporności trzeba pamiętać przez cały rok. Możemy jednak wprowadzić na początku jesieni kilka zasad do naszej codzienności, żeby: nie dać się chandrze, walczyć z osłabieniem i przetrwać sezon infekcyjny. Słowa klucze to: sen, dieta i aktywność fizyczna, ale specjalistka uzupełnia je o jeszcze kilka ważnych zasad.

Jesień to dłuższe, chłodne wieczory - warto z tego skorzystać i położyć do łóżka już około godziny 22:00. Dobry jakościowo sen wzmacnia organizm. Dwie godziny wcześniej lepiej unikać niebieskiego światła i zjeść ostatni posiłek. Jeżeli zdecydujemy się na kolację na ostatnią chwilę - nie wyśpimy się dobrze.  

Niedobory składników odżywczych i minerałów to kolejny czynnik, mający wpływ na naszą odporność. Istotną rolę odgrywa suplementacja witaminy D, ponieważ w okresie jesienno-zimowym nie możemy już jej czerpać w dużych ilościach ze słońca. Mamy również deficyt warzyw i owoców, więc możemy rozważyć suplementację witaminy C, szczególnie w czasie wzmożonych zachorowań - mówi dla portalu Twoje Zdrowie RMF 24 Agnieszka Karelus, dietetyczka ze Szpitala MSWiA w Krakowie.

Dobrze zadbać o to, żeby w naszej diecie nie zabrakło:

  • pełnowartościowego białka - czyli: mięsa, ryb, jajek,
  • zdrowych tłuszczów w postaci oliwy z oliwek,
  • olejów nierafinowanych - tłoczonych na zimno,
  • masła,
  • orzechów,
  • węglowodanów złożonych, czyli: kaszy gruboziarnistej, pieczywa z pełnego przemiału,
  • warzyw i owoców.


Specjalistka radzi też, żeby unikać:

  • żywności wysokoprzetworzonej - zawierającej cukier,
  • tłuszczów trans,
  • konserwantów,
  • barwników i aromatów.


Nie zapominajmy także o odpowiednim nawodnieniu. Szczególnie, że w okresie jesienno-zimowym robi się chłodniej i z reguły pijemy mniej niż w lecie. Starajmy się wypijać około 1,5 l płynów w ciągu dnia - radzi dietetyczka.

Cały czas należy pamiętać o aktywności fizycznej. Jesienne spacery wśród kolorów mogą być bardzo przyjemne, ale dobrze skorzystać z tej formy profilaktyki także wtedy, gdy nie ma pogody:

  • dotlenimy się, 
  • usprawnimy krążenie,
  • zregenerujemy układ nerwowy.


Kluczowa może być też zmiana sposobu odżywiania.

Często sprawdza się metoda małych kroków. Możemy zacząć od zastosowania postu przerywanego 16/8. Zasada zakłada spożywanie najlepiej trzech posiłków w ciągu dnia. Najlepsze godziny okienka żywieniowego są między godzinami: 9-tą a 17-tą lub 10-tą a 18-tą. Jesień i zima sprzyjają przesiadywaniu wieczorami na kanapie przed telewizorem, a to niestety okazja do tego, żeby sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski. Dlatego zachęcam do zamiany telewizora czy smartfona na książkę lub wieczorny spacer. Nie róbmy zapasów chipsów, paluszków czy słodyczy. Z kolei spróbujmy samodzielnie przygotować zbilansowane potrawy w ciągu dnia, które zapewnią nam odpowiednią podaż energii i składników odżywczych, dzięki czemu chęć na podjadanie wieczorem będzie mniejsza - radzi Agnieszka Karelus.

Czy dieta może pomóc w walce z infekcjami?

Wsparciem dla zbilansowanej diety mogą okazać się przyprawy naturalne - szczególnie te, które wykazują właściwości: przeciwzapalne, przeciwwirusowe czy przeciwbakteryjne. Dietetyczka wymienia je wszystkie, razem z ich właściwościami:

  • imbir - usprawni krążenie i trawienie oraz wzmocni naszą odporność,
  • kurkuma - działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antyoksydacyjnie oraz wpływa na układ nerwowy,
  • goździki - wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, mogą być pomocne przy katarze i bólu gardła - ponieważ zawierają eugenol,
  • majeranek - posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe i napotne,
  • kardamon - ma właściwości rozgrzewające, sprawdzi się również przy uporczywym kaszlu i bólu gardła,
  • cynamon i gałkę muszkatołową - warto stosować w połączeniu z miodem, jako naturalny napar łagodzący ból gardła i kaszel,
  • czosnek - działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, jednak straci swoje właściwości podczas obróbki termicznej, zatem spożywajmy go na surowo.


Czego nie powinno zabraknąć w diecie?

Podczas walki z chorobą starajmy się nie obciążać zbytnio przewodu pokarmowego, aby usprawnić procesy regeneracyjne. Zwracajmy uwagę, aby posiłki były: lekkostrawne, bogate w substancje odżywcze, witaminy i minerały, a także pamiętajmy o odpowiednim stopniu nawodnienia - podkreśla specjalistka.