Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego boczku.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Chodzi o produkt "Boczek wędzony VAC" o numerze partii 01.11.2022 p. 5435 i terminie przydatności do spożycia 01.11.2022. Producentem jest Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303.

GIS podał, że producent powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Producent podjął dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji kolejnych partii produktu do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa oraz prowadzi działania naprawcze.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania. Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badania kolejne partie produktu celem oceny spełniania kryteriów bezpieczeństwa żywności oraz prowadzi nadzór nad przeprowadzeniem działań naprawczych.

Czym jest listerioza?

Listerioza jest chorobą zakaźną, wywołaną przez spożycie pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes. Występują one powszechnie w środowisku naturalnym w wodzie i glebie. Zwierzęta zwykle przechodzą infekcję bezobjawowo, a jej skutkiem może być skażenie żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa i mleka.

Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (m.in. serów pleśniowych, sera feta), niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw (melony, kiełki), surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych obróbce cieplnej przed spożyciem.

Choroba objawia się posocznicą, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, zapaleniem mózgu lub ropniami mózgu.

Objawy listeriozy pojawiają się kilka dni po spożyciu zakażonego pokarmu, jednak mogą pojawić się nawet 2 miesiące później. Choroba może przebiegać również bezobjawowo.

U osób z prawidłową odpornością listerioza objawia się zwykle gorączką, dreszczami i bólami mięśni. Czasem towarzyszą im biegunka i wymioty. U osób z upośledzeniem odporności mogą pojawić się dodatkowo światłowstręt, zaburzenia równowagi i drgawki. Zakażone ciężarne skarżą się zazwyczaj na objawy przypominające grypę.