Osteoporoza na początku nie boli. Możemy chorować, niczego nie podejrzewając. Tymczasem schorzenie zbyt późno wykryte, może doprowadzić do złamań zagrażających życiu – zwłaszcza u osób starszych.

zdj. ilustracyjne /Pixabay

Co pół minuty w krajach Unii Europejskiej dochodzi do złamania kości z powodu osteoporozy. W Polsce z chorobą zmagają się trzy miliony osób. Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją za chorobę cywilizacyjną.

1.       Osteoporoza objawia się upośledzeniem tkanki kostnej i zmniejszeniem jej masy, co prowadzi do większej łamliwości kości.

2.       Z upływem lat ubywa tkanki kostnej, więc ryzyko wystąpienia choroby rośnie wraz z wiekiem.

3.       Osteoporoza przebiega bezobjawowo, aż do momentu złamania szyjki kości, które niesie ze sobą dwudziestoprocentowe ryzyko zgonu.

4.       Schorzenie zagraża osobom które skończyły 60 lat, zwłaszcza kobietom po menopauzie (wtedy ubywa kości 1 procent w skali roku).

5.       Zachorować mogą osoby w okolicach 40. roku życia, które chorowały na bulimię lub anoreksję.

6.       Badanie gęstości mineralnej tkanki kostnej pozwoli ocenić ryzyko wystąpienia osteoporozy. Wykonuje się je z wykorzystaniem promieni rentgenowskich. Jest bezbolesne i trwa kilka minut.

7.       Ryzyko zachorowania możemy zmniejszyć przez odpowiednią dietę bogatą w wapń i witaminę D, które występują m.in. w jogurtach, kefirze, ale także w maku, figach i migdałach. Ważne jest też spożywanie zielonych warzyw typu: jarmuż, szpinak, brokuły, pietruszka, ale też tłustych ryb.

8.       W profilaktyce osteoporozy ważna jest aktywność fizyczna. Ćwiczenia sprawiają, że kości stają się mocniejsze i bardziej elastyczne, a co za tym idzie - spada ryzyko złamań.

(mc)