Im lepsza jakość nasienia, tym dłuższe życie mężczyzny - wykazały najnowsze badania duńskich specjalistów, opublikowane przez pismo "Human Reproduction". Dlatego w ich opinii, badanie nasienia, zwykle wykonywane u młodych mężczyzn, przydatne jest nie tylko do oceny płodności, ale może też prognozować długość życia.
Jak informuje główna autorka badania, dr Laerke Priskorn z Uniwersytetu Kopenhaskiego - jakość plemników może sugerować krótsze lub dłuższe życie mężczyzny.
Przebadano nasienie 78 284 mężczyzn, których następnie obserwowano przez pięćdziesiąt lat (od 1965 r. do 2015 r.). Wykazano, że mężczyźni, u których w jednym ejakulacie jest stosunkowo więcej bardziej ruchliwych plemników, mogą żyć nawet o prawie trzy lata dłużej.
Duńscy badacze wyliczyli, że krócej żyli mężczyźni, u których było mniej niż 5 mln aktywnych plemników, a najdłużej ci, u których było ich ponad 120 mln. Ci z gorszą jakością nasienia żyli średnio 77,6 lat, a ci lepszą - 80,3 lata, czyli od 2,7 lat dłużej.
Dr Nielsem Jorgensen - andrologiem z Uniwersytetu Kopenhaskiego - wyjaśnia, że gorsza jakość nasienia może wskazywać na mniejszą płodność mężczyzny, ale też na gorszy ogólny stan zdrowia. Na razie nie wykazano, jakie konkretnie choroby mogą być tego przyczyną. To ma być dopiero przedmiotem dalszych badań. Musimy lepiej zrozumieć, jakie są powiązania między jakością spermy i ogólnym staniem zdrowia mężczyzny - stwierdza.
Zdaniem lekarzy, powodem złej jakości nasienia może być m.in. niekorzystny styl życia oraz narażenie na zanieczyszczenia środowiska. A pierwotnym podłożem tego może być tzw. stres oksydacyjny.
Narodowy Instytut Raka (NCI) w USA ostrzega, że poziom wolnych rodników w organizmie zwiększa palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, zbyt intensywne opalanie się, a także substancje chemiczne i zanieczyszczenia powietrza.
Stres oksydacyjny zmniejszają tzw. antyoksydanty. Bogatym ich źródłem są warzywa i owoce, orzechy oraz produkty zawierające duże ilość minerałów oraz witamin antyoksydacyjnych, takich jak witaminy C i E oraz beta karoten.