Efekty badań pojawiły się na łamach pisma pisma "Nature Human Behaviour". Analizie poddane zostały próbki pobrane od ponad 40 tys. osób w wieku od 40-69 lat. Uczestnikom projektu UK Biobank zbadano stężenia różnych białek.

Udało się zaobserwować, czym charakteryzują się wyniki u osób, żyjących samotnie. Okazuje się, że ma to wpływ na pięć rodzajów białek, które mogą być odpowiedzialne za: choroby sercowo-naczyniowe,  cukrzycę typu 2, infekcje, a nawet nowotwory.

Badania przeprowadzili specjaliści z University of Cambridge i Fudan University, którzy - przy okazji opublikowania efektów swojej pracy - zwrócili uwagę na to, jak ważne dla zdrowia i dobrego życia są relacje społeczne. W analizie wykorzystana została technika statystyczna - znana jako randomizacja Mendla.

Białką wpływają na rozwój chorób

U osób żyjących w odosobnieniu - intensywnie produkowane jest choćby białko ADM, które reaguje na stres i zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Z kolei ASGR1- to wyższy poziom cholesterolu i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Białka mogą też powodować insulinooporność i rozwój miażdżycy.