Nudności, bóle głowy, uczucie dyskomfortu - te nieprzyjemne dolegliwości można odczuwać nie tylko po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu. Eksperci przekonują, że kaca można mieć również po zbyt obfitej uczcie.

Jedzenie zbyt dużej ilości tłuszczu, cukru, soli i ostrych przypraw może następnego dnia rano wywołać kaca. Jak wyjaśnia prof. David Levitsky z Cornell University, nadmierna ilość jedzenia, to dla organizmu szok. Najprawdopodobniej nasze ciało nie było przygotowane na tak dużą ilość jedzenia. Trwa to trochę dłużej, zanim przewód pokarmowy przyspieszy i wytworzy niezbędne enzymy, aby je przetworzyć - wyjaśnia.

Jennifer Stack z Culinary Institute of America sugeruje, że w przypadkach, kiedy zjedliśmy zbyt obfity i tłusty posiłek można sięgnąć po gumy do żucia lub ziołowe herbaty. Dobrym rozwiązaniem będzie również spacer.

Guma do żucia stymuluje ślinę, która stymuluje kwas żołądkowy i pomaga przenieść zawartość żołądka do jelita cienkiego - chociaż zajmie to trochę czasu. Można też wypróbować herbatę ziołową lub po prostu wypić trochę wody. Można pomóc sobie idąc na spacer, co prawda nie spalimy kalorii, ale w porównaniu z leżeniem lub siedzeniem możemy spowodować, że przewód pokarmowy będzie nieco lepiej pracował - tłumaczy ekspert ds. żywienia.

Jeśli powodem naszej niestrawności i "spożywczego kaca" jest zbyt słone jedzenie, tu pomocna będzie duża ilość wody.

Potrzebujemy dużej ilości wody, aby wydalić nadmiar sodu. Szklanka wody może pomóc rozcieńczyć kwas żołądkowy, co pozwoli nam uniknąć przykrej dolegliwości jaką jest refluks - wyjaśnia Stack.

Po wyjątkowo słonym posiłku, następnego dnia warto sięgać po produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, które wchłoną wodę i sprawią, że twoje "silniki trawienne" znowu będą działać płynnie, zaleca David Levitsky.

Oczywiście, najlepszą metodą, którą zaleci każdy ekspert, jest umiar.

(mc)