Już za dwa dni, tj. w sobotę, Austria zamknie 23 przejścia graniczne ze Słowacją i Węgrami. Rozporządzenie austriackiego MSW jest związane z zagrożeniem epidemią pryszczycy.
Na podstawie opublikowanej w czwartek decyzji austriackiego ministerstwa spraw wewnętrznych, w sobotę zamknięte zostaną dwa przejścia graniczne ze Słowacją i 21 z Węgrami.
Chodzi o małe przejścia, których lista została skonsultowana z organami ochrony zdrowia krajów związkowych Dolna Austria i Burgenland, a także z Izbą Rolniczą i resortem rolnictwa.
Zdaniem MSW zamknięcie małych przejść granicznych jest o wiele tańsze i skuteczniejsze, niż przeprowadzanie tam kontroli granicznych na wzór tych organizowanych na najbardziej uczęszczanych trasach komunikacyjnych. Przejścia graniczne będą zamknięte co najmniej do 20 maja.
Jeszcze w ubiegłym tygodniu, w związku z pojawieniem się na Węgrzech i Słowacji kolejnych ognisk pryszczycy, władze Austrii ustanowiły na terenach przygranicznych strefy nadzoru i obserwacyjne. Nadal obowiązuje też zakaz importu z Węgier i Słowacji zarówno żywych zwierząt z gatunków podatnych na chorobę, jak też świeżego mięsa oraz surowego mleka. Ograniczenia te dotyczą również płynnego obornika i odchodów, a także trofeów myśliwskich i dziczyzny z krajów dotkniętych chorobą.
Dotychczas w Austrii nie odnotowano żadnego przypadku pryszczycy. Aby zminimalizować ryzyko przeniesienia wirusa wywołującego tę chorobę, austriacka policja i służba celna prowadzą w strefie przygranicznej szczegółowe kontrole transportów przybywających z sąsiednich krajów.
Pryszczyca jest wysoce zaraźliwą i niebezpieczną chorobą wirusową zwierząt, głównie zwierząt parzystokopytnych - krów, świni i kóz. W przypadku wybuchu ogniska chorobowego wszystkie zwierzęta w gospodarstwach muszą zostać wybite.
Choroba atakuje też zwierzęta żyjące dziko. Ostatni raz pryszczyca pojawiła się w Czechosłowacji w 1975 r., a w Polsce, która jest uznawana za kraj wolny od pryszczycy, w 1971 r.
Pryszczyca nie jest groźna dla człowieka. Ludzie mogą zarazić się nią w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem i jego wydzielinami, a także przez spożycie niepasteryzowanych produktów pochodzących od zakażonych zwierząt.