Picie dużej ilości wody – to najlepsze wspomaganie naszych nerek. "Trzeba jednak zwracać uwagę, jaką wodę wybieramy" – podkreśla dietetyk, Magdalena Makarowska. "Przy schorzeniach nerek należy unikać wody wysoko zmineralizowanej, a najlepiej zastąpić ją stołową lub źródlaną w ilości 2-3 litów dziennie. Doskonale będą wpływać także słabe herbatki czy napary z takich moczopędnych ziół, jak: pokrzywa, skrzyp czy bratek" - mówi dietetyk.

Przed przykrym zapaleniem pęcherza będzie chronić nas dieta bogata w witaminę C. To jest jedyna witamina, której nie przedawkujemy, ale należy pamiętać, żeby pochodziła ona z naturalnego źródła. Łykanie tabletek z witaminą C może być groźne np. przy kamicy nerkowej, a jeśli choroba nie była do tej pory zdiagnozowana, to nawet możemy nie wiedzieć, że na nią cierpimy.

 Naturalną witaminę C zapewniają produkty:

  • soki z: żurawiny, czarnej porzeczki czy granatu
  • zielone warzywa (np. natka pietruszki, brokuły, fasolka szparagowa)
  • czerwone owoce (jak wiśnie, ciemne winogrona, truskawki, owoce leśne, niesłodzona żurawina, owoce goji).

Wymienione owoce i warzywa mają też dużą ilość flawonoidów, czyli barwników roślinnych, które działają przeciwutleniająco i dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Natomiast witamina C wzmacnia naszą odporność i utrudnia przyklejanie się bakterii do pęcherza. Drobnoustroje powinniśmy wydalać z organizmu wraz z moczem, ale gdy pęcherz długo pozostaje nie opróżniony, bakterie mnożą się i trudniej się ich pozbyć. Nie można zapominać także o probiotykach, które znajdziemy  na przykład w jogurtach.

Zupa - źródło zdrowia dla układu moczowego

Zupa krem z warzyw:

  • 1,5 l domowego bulionu warzywnego
  • 150 g brokułów
  • 150 g fasolki szparagowej lub szparagów
  • 100 g pora
  • 100 g selera
  • 100 g korzeń pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • na koniec duża garść zielonej, posiekanej natki pietruszki.



Taką zupę gotujemy na wywarze warzywnym do chwili, gdy warzywa są już miękkie. Później je miksujemy blenderem na gładki krem.

Czego unikać w diecie przy kamicy nerkowej?

 

1.     Kamica moczanowa:

  • produkty mięsne
  • podroby
  • wieprzowina
  • baranina
  • wywar mięsny i grzybowy 

2.     Kamica szczawianowo-wapniowa:

  • produkty konserwowane z glutaminianem sodu, które zawierają bardzo wysoko przetworzone tzw. przyprawy szybkiego dostępu, czyli np. zupki instant

 

3.     Kamica fosforanowo-wapniowa:

  • wody mineralne alkaliczne
  • szpinak
  • rabarbar
  • szczaw

 

4.     Kamica fosforowo-magnezowo-amonowa:

  • ser dojrzewający
  • produkty mleczne
  • mięso
  • czekolada
  • orzechy

 

Oczywiście zaleceń i przeciwskazań jest więcej, ale to są te najbardziej charakterystyczne.  

Magdalena Makarowska