W okresie zwiększonej zachorowalności warto zadbać o odporność swoją, ale także odporność dzieci. Jakie elementy korzystnie wpływają na odporność najmłodszych? Ruch, zdrowy sen oraz odpowiednia dieta – wylicza w rozmowie z RMF FM dietetyk Kinga Kłeczek-Róg. Przypomina także o odpowiedniej suplementacji, która powinna być konsultowana z lekarzem.
Specjaliści od lat alarmują o tym, że nie tylko dorośli, ale i dzieci mają coraz mniej ruchu. Powinniśmy zadbać o odpowiednią jego dawkę, najlepiej na świeżym powietrzu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ruch jest bowiem ważnym składnikiem w budowaniu odporności. Spacery, dotlenianie się na świeżym powietrzu w miarę możliwości - radzi Kinga Kłeczek-Róg i jak dodaje, powinniśmy unikać przegrzewania.
Kolejnym komponentem w budowaniu odporności u dzieci obok ruchu jest także sen. Jeżeli dziecko śpi niespokojnie, wybudza się w nocy, jest pobudzone, to warto zbadać poziom żelaza, ferrytyny, żeby zobaczyć, czy nie ma niedoborów żelaza - radzi dietetyk.
Warto zadbać także o odpowiednią suplementację dla dzieci, ale - jak przestrzega ekspertka - dawka powinna być dobrana przez lekarza, odpowiednio do wyników badań. Witamina D, witamina D3, magnezu, cynk, kwasy omega 3, witamina C to są substancje, które korzystnie wpływają na odporność - wylicza dietetyk.
Witaminy i inne składniki budujące naszą odporność powinny być dostarczane przede wszystkim właściwie zbilansowaną dietą. Ta - jak przekonuje dietetyk - powinna się opierać na produktach sezonowych. W okresie jesienno-zimowym mamy dynie, ziemniaki, buraki, cukinie, czosnek, kapusty, sałaty, pory, pietruszkę. Można je podawać zarówno pieczone, jak i gotowane. Poza tym korzystnie na naszą odporność będą wpływać buliony długo gotowane. Takie wywary dobrze wpływają na nasze jelita, a to stamtąd bierze się nasza odporność - wylicza dietetyk Kinga Kłeczek-Róg.
Wielu rodziców jednak zadaje sobie pytanie, jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?
Jeżeli dzieci lubią zupy, to można w zupach przemycić wiele warzyw. Dzieci lubią placuszki, więc wszelkiego rodzaju placki, naleśniki są dobrym pomysłem na dodanie warzyw do obiadu. Także frytki. Dzieci chętnie jedzą frytki, więc można zrobić frytki z batatów, ziemniaków, buraków, marchewek - wszystko z odrobiną oliwy z oliwek - radzi ekspertka.
Dietetyk przestrzega także, by - zwłaszcza w czasie przeziębienia - unikać produktów, które wychładzają organizm i powodują nadmierne wydzielanie śluzu. Chodzi głównie o nabiał, krowie mleko - wszelkiego rodzaju serki, czy jogurty. Poleca jednak... kaszę jaglaną. Kasza jaglana działa wysuszająco, zwłaszcza w okresie, kiedy mamy katar, czy mokry kaszel. Można ją dodawać do sałatek, do zup, zmieszać z mięsem, czy warzywami i zrobić kotleciki - radzi dietetyk.