Imbir, który pochodzi z kwitnącej rośliny korzeniowej, zapewnia wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych. Znaleziona po raz pierwszy w południowo-wschodniej Azji przyprawa była stosowana w praktykach medycyny wschodniej od IX wieku – i jest również podstawą kuchni azjatyckiej, indyjskiej i karaibskiej. Dietetyk Candace O'Neill opowiada na portalu ClevelandClinicMedical.com, o tym, że imbir jest zarówno pyszny, jak i bardzo pożywny. Podzieliła się także najlepszymi sposobami na włączenie tej wszechstronnej przyprawy do naszej codziennej diety.

Imbir ma niezwykłą moc. Zawiera nie tylko witaminę C, ale również magnez i potas. Zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne

Najlepiej dodawać kawałki jego korzenia do herbaty, bo imbir na przeziębienie jest idealnym rozwiązaniem. Roślina ta ma również działanie odświeżające, więc można z niej przyrządzić płukankę do ust.

Działanie przeciwbólowe

Świeży imbir zawiera silny związek zwany gingerolem, który ma właściwości przeciwutleniające i zmniejsza poziom enzymów zapalnych. Roślina ta łagodzi ból w szczególności w skurczach menstruacyjnych, zapaleniach stawów - mówi dietetyk Candace O'Neill. 

W badaniach klinicznych okazało się, że imbir wspomaga leczenie bólu kolana związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Kiedy bierzesz leki przeciwbólowe dostępne bez recepty, natychmiast pomagają. Naukowcy badający działanie imbiru odkryli, że przyprawa ta ma długoterminowy opóźniony efekt. Za kilka dni ludzie mogą anegdotycznie powiedzieć: "Wiesz co, czuję, że mniej mnie boli" - zaznaczyła O'Neill.

Poprawia regulację cukru we krwi

Gingerol ma też wpływ na utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi. Imbir redukuje enzymy rozkładające węglowodany, dzięki czemu pomaga w metabolizmie glukozy - mówi O'Neill. Osoby z cukrzycą typu 2 często nie wytwarzają wystarczającej ilości insuliny, co ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia prawidłowego krążenia glukozy w całym organizmie. Badania wykazały również, że imbir pobudza mięśnie do jej wchłaniania bez konieczności przyjmowania dodatkowej insuliny.

Poprawa regulacji poziomu cukru we krwi może wspomóc utratę wagi i potencjalnie zwiększyć wrażliwość organizmu na insulinę - zaznaczyła dr O'Neill.

Zmniejsza nudności

Spożywanie świeżego imbiru może pomóc w różnych formach nudności, w tym: porannych mdłościach, chorobie lokomocyjnej i skutkach ubocznych niektórych etapów chemioterapii. Roślina ta zwiększa motorykę żołądka i blokuje receptory serotoniny w naszej wyściółce jelit. Może to pomóc wyciszyć nerwy, które wywołują odruch wymiotny - podkreśliła dietytyk. 

Obniża poziom cholesterolu

Jedno z badań wykazało, że osoby, które codziennie przyjmowały tabletki imbirowe, odnotowały obniżony poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL po 45 dniach, w porównaniu do osób, którym podawano placebo. 

Proste sposoby na włączenie go do diety

Imbir jest łatwy do dodania do diety. Możesz go kupić w postaci świeżej, suszonej lub sproszkowanej. 

Herbata imbirowa oferuje również korzyści zdrowotne, zwłaszcza jeśli szukasz ulgi w stanach zapalnych lub nudnościach.

Jak przechowywać świeży imbir?

Obecnie można go znaleźć w większości sklepów spożywczych, a także w sklepach specjalistycznych. Tak czy inaczej, najlepiej wybrać świeży kawałek. Imbir powinien być jędrny, nie miękki ani gąbczasty, z żółtym miąższemJego zewnętrzna skóra również nie powinna być pomarszczona i nie wykazywać żadnych oznak wiotkości, czy przebarwień.

Korzeń imbiru pozostaje świeży w lodówce przez około trzy tygodnie. Przechowuj go hermetycznym, szklanym pojemniku. Aby utrzymać go dłużej, schowaj go w zamrażarce. Przechowywanie suszonego imbiru wymaga jednakowej troski. Upewnij się, że jest w hermetycznym pojemniku i przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak szafka kuchenna.

Imbir możesz dodawać do warzyw, smażonych potraw, dań z kurczaka, zup, sosów do dań głównych, dressingów do sałatek, deserów.

Ile imbiru można użyć?

Nie przyjmuj suplementu imbirowego bez konsultacji z lekarzem. Suplementy w dużych dawkach mogą w rzeczywistości powodować nudności - mówi O'Neill. Wysokie dawki imbiru mogą również wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew. 

Nabierz nawyku stałego włączania do swojej diety pokarmów bogatych w imbir, aby odczuć jak najwięcej korzyści zdrowotnych. Na szczęście imbir tak dobrze smakuje, że chętniej go spożywamy. Może to pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób przewlekłych - lub w radzeniu sobie z chorobą przewlekłą - mówi O'Neill.