Gdy temperatura spada, być może będziesz szukać sposobów na rozgrzanie organizmu i zapewnienie sobie w zimowym sezonie nieco przyjemniejszego nastroju. Uczucie chłodu może być spowodowane wieloma czynnikami, od oczywistego wpływu pogody, po mniej oczywiste skutki niedoborów diety. Istnieje jednak wiele sposobów na utrzymanie ciepła o tej porze roku. Od cynamonu i ciepłej herbaty, po korzystanie z sauny na podczerwień – oto najzdrowsze sposoby na naturalną rozgrzewkę, gdy spada temperatura!

Aromatyczne przyprawy

Istnieje wiele przypraw o działaniu rozgrzewającym. Są to m.in. kurkuma, cynamon, kminek, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy też papryka cayenne. Jeśli odczuwasz zimno warto dodać je do codziennej diety szczególnie w okresach zimowych. Ważne! Jeśli zmagasz się z uderzeniami gorąca, nadciśnieniem, trądzikiem różowatym, lub innymi schorzeniami w których odczuwasz gorąco - tego typu przyprawy raczej nie będą wskazane.

Sauna infrared

Wszyscy wiemy, że sauna ma działanie rozgrzewające, jednak uwaga! Niepoprawnie przeprowadzone saunowanie może długofalowo spowodować zwiększone uczucie chłodu! (Podczas saunowanie “otwierają się" pory skóry, które powinny zostać poprawnie “zamknięte"). Najlepszą opcją saunowania przy odczuciu zimna, będzie sauna infrared, czyli sauna na podczerwień. W saunie infrared, promienniki podczerwieni zamieniają ponad 90 proc. energii w ciepło, a emitowane przez nie fale wnikają na około 3,5 cm w głąb  ciała, nagrzewając i rozluźniając mięśnie. Wizyta w saunie na podczerwień świetnie sprawdzi się np. przy zapaleniu zatok. Jak z niej korzystać? Najkorzystniejszy dla organizmu czas przebywania w saunie infrared wynosi około 30 minut, przy optymalnej temperaturze w granicach 40-60°C. Celuj w około 3 sesje tygodniowo. 

Ciepłe posiłki

Aby rozgrzać organizm od środka dobrze jest zadbać, aby wszystkie spożywane posiłki miały przynajmniej temperaturę ciała, a najlepiej były cieplejsze. Dzięki temu organizm nie musi wydać energii, aby “podgrzać" jedzenie do swojej temperatury. Staraj się także jeść sezonowo i lokalnie. Jedzenie zimą bananów czy cytrusów, które na co dzień rosną w krajach ciepłych i często suchych nie będzie sprzyjało rozgrzaniu organizmu od środka w naszym zimnym i wilgotnym klimacie. Natomiast w tym okresie świetnie sprawdzą się długo gotowane buliony. 

Imbir

Imbir to chyba najbardziej znana przyprawa rozgrzewająca, która przy okazji ma właściwości przeciwwymiotne i poprawiające trawienie. Jeśli czujesz, że przewiał Cię wiatr i towarzyszy Ci uczucie zimna, dobrze jest zrobić sobie napar z imbiru i np. dorzucić do niego korę cynamonowca. 

Opracowanie: