Rocznie w Polsce rozpoznaje się ponad 3300 zachorowań na raka jajnika. To trzy razy więcej niż jeszcze 30 lat temu! Najwięcej nowych zachorowań onkolodzy odnotowują w województwach mazowieckim i śląskim.
Wzrost zachorowalności na raka jajnika widać w grupie kobiet, które skończyły 50 lat. Największą grupę ryzyka stanowią panie po menopauzie, w wieku od 50 do 65 lat. Rak jajnika to choroba poważna, nieuleczalna i uznawana obecnie za chorobę przewlekłą, czyli chore mogą z nią żyć przez długie lata – mówi w rozmowie z RMF FM dr Magdalena Miedzińska, onkolog kliniczny ze Szpitala Świętej Rodziny w Warszawie.
Zagrożone zachorowaniem na raka jajnika są szczególnie kobiety z mutacją genetyczną BRCA1/2. Lekarze alarmują, że badanie w kierunku tej mutacji wykonuje zbyt mało kobiet z wykrytym rakiem jajnika!
Jak rozpoznać, czy kobieta ma groźną mutację genetyczną BRCA1/2? Należy wykonać badanie krwi. To jest zwykłe pobranie krwi. Można je wykonać w poradniach genetycznych. Ten gen sprzyja powstaniu nie tylko raka jajnika, ale też raka piersi oraz innych nowotworów – ostrzega onkolog. Mutacja genu BRCA1/2 występuje u jednej na 300 kobiet. Dotyczy 15 proc. pacjentek z rakiem jajnika i 5 proc. pacjentek z rakiem piersi. Mutacja ta często jednak nie jest badana u pacjentek z wykrytym rakiem jajnika m.in. dlatego, że nie wszystkie szpitale mają kontrakty na leczenie onkologiczne obejmujące również wykonywanie testów zaburzeń onkogenetycznych. U przypadku kobiet, które są w grupach szczególnie zagrożonych rakiem jajnika, mają zdiagnozowany gen BRCA1/2, można wykonać zabiegi profilaktyczne, takie jak usunięcie jajowodów czy jajnika. Oczywiście, po zrealizowaniu planów rozrodczych – mówi dr Miedzińska.
Na zdrowie jajników wpływ mają aktywność fizyczna, utrzymanie należnej masy ciała i zdrowa dieta, czyli unikanie konserwantów oraz pokarmów, w których jest dużo hormonów.
Aż 15 proc. zachorowań na raka jajnika obejmuje kobiety, które nie skończyły jeszcze 40 lat! Na raka jajnika narażone są wszystkie kobiety. Mało tego, jest to jedyny nowotwór narządów płciowych występujący przed 20 rokiem życia. Rak szyjki macicy czy rak piersi występują u kobiet, które rozpoczęły współżycie. Rak jajnika jest dużo bardziej podstępny i działa wcześniej – ostrzega w rozmowie z RMF FM ginekolog, dr Tadeusz Oleszczuk.
Rocznie na całym świecie jest około 240 tysięcy nowych zachorowań na raka jajnika. To wielkość dużego polskiego miasta, takiego jak Kielce czy Częstochowa. W publikacji, która ukazała się na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition” można przeczytać, że na raka jajnika rzadziej chorują kobiety, które regularnie piją czarną herbatę. Powód to flawonole i flawanonowy, czyli przeciwutleniacze występujące w herbacie. Naukowcy przez 30 lat sprawdzali nawyki żywieniowe 172 tysięcy kobiet w wieku 22-55 lat i zauważyli, że właśnie panie sięgające po napoje bogate we flawonole i flawanony rzadziej chorowały na raka jajnika.