Niestety nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących na to, że jakikolwiek konkretny składnik pożywienia wpływa na płodność człowieka. Istnieją jednak liczne badania, w których wykazano związek między odpowiednią dietą a płodnością.

Jedno z nich - badanie Nurses Health Study II - prowadzono w celu oceny wpływu diety na zdolności reprodukcyjne. Na podstawie badania stwierdzono, że odpowiednia dieta zmniejsza aż o 69 procent ryzyko niepłodności wynikające z zaburzeń owulacji.

Zauważono na przykład, że na płodność niekorzystnie wpływa spożycie nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu. Stwierdzono, że u kobiet spożywających 2 porcje takich produktów dziennie występuje ryzyko niepłodności o 11 proc. większe niż u kobiet, które zjadały tylko jedną porcję takich produktów. Skądinąd wiadomo, że wraz z obniżeniem zawartości tłuszczu w diecie redukcji ulega liczba żeńskich hormonów - estrogenów - a w organizmie zaczynają przeważać męskie hormony płciowe. Co ważne, zaobserwowano także odwrotną zależność między spożyciem pełnotłustych produktów nabiałowych a ryzykiem niepłodności.

Zwiększone ryzyko niepłodności z powodu zaburzeń owulacji odnotowano również w przypadku diety o dużej zawartości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, w przeciwieństwie do węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

Wspomniane powyżej badanie Nurses Health Study wykazało także, że ryzyko niepłodności zwiększa już bardzo niewielkie spożycie tłuszczów trans. Z kolei korzystny efekt obserwuje się w przypadku diety bogatej w produkty, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek, stanowiące źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto okazuje się, że konsumpcja żelaza pochodzącego ze źródeł roślinnych także może zmniejszać ryzyko niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji.

Z powyższych obserwacji wynika, że starający się o potomstwo powinni zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. Im więcej zdrowych nawyków żywieniowych, tym większe są szanse na poprawę funkcji rozrodczych.

Więcej o niepłodności możecie przeczytać na stronach Medycyny Praktycznej

(ag)