"Naturalne" antybiotyki, tak samo jak apteczne specyfiki, zwalczają bakterie i likwidują przyczyny choroby. Mogą być one pomocne, zwłaszcza w początkowej fazie choroby.

Czosnek


Jednym z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków jest czosnek. Przed rozwojem przemysłu farmaceutycznego, to właśnie czosnek był najczęściej stosowany w leczeniu grypy. To warzywo swoje właściwości lecznicze zawdzięcza mieszaninie pochodnych siarkowych. W czasie zgniatania czosnku wydziela się silnie zapachowy i bakteriobójczy związek - allicyna.

Cebula


Kolejnym naturalnym antybiotykiem jest cebula. Skutecznie zwalcza bakterie dzięki związkom lotnym, które są uwalniane podczas krojenia. Cebula jest bardzo pomocna w walce z zakażeniami przewodu pokarmowego. Przydaje się też w walce z nieżytem górnych dróg oddechowych.

Miód


Miód swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza nadtlenkowi wodoru, lizozymom, inhibinie i apidycynie. Miód działa na gronkowce i paciorkowce, a także na laseczki wąglika, czy prątki gruźlicy. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, z pasiek położonych powyżej 1000 metrów nad poziomem morza.

Imbir


Imbir szczególnie dobrze sprawdza się w przypadkach zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Zwalcza on takie patogeny jak salmonella, listeria, czy campylobacter, które są częstą przyczyną problemów z żołądkiem. Dlatego imbir często dodaje się do sushi, które zawiera surową rybę.

Chrzan


Świeży chrzan zabija bakterie, wirusy i grzyby. Zawdzięcza to m.in. fitoncydom lizozym. Chrzan sprawdza się w postaci syropu przy leczeniu infekcji dróg oddechowych. Można go też stosować przy kaszlu czy zapaleniu oskrzeli.

Żurawina


Żurawina może być pomocna w leczeniu infekcji układu moczowego, bo wypłukuje bakterie i dzięki temu przyspiesza proces leczenia. Zmniejsza też ryzyko rozwoju wrzodów żołądka. Ponadto zapobiega osadzaniu się na ścianie żołądka bakterii odpowiedzialnych za rozwój infekcji.

SPRAWDŹ: Imbir. Jeden korzeń, wiele zastosowań