„Korzeń piwonii białej to złoty środek w przypadku choroby Hashimoto” – twierdzi Krzysztof Błecha, lekarz zajmujący się ziołolecznictwem i wyjaśnia dlaczego dieta jest tak ważna w leczeniu chorób autoimmunologicznych.

zdj. ilustracyjne /Pixabay

Przewlekłe autoimmunologiczne (limfocytowe) zapalenie tarczycy to niebolesne zapalenie tarczycy związane z przeciwciałami przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i - bardzo często - przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg) oraz naciekami limfocytowymi w tarczycy, w którym dochodzi do powolnego rozwoju niedoczynności tarczycy. Główną rolę w patogenezie przypisuje się aktywności cytotoksycznych limfocytów T, odpowiedzialnych za niszczenie komórek pęcherzykowych tarczycy. Schorzenie znacznie częściej występuje u kobiet.

Zobacz również:

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą, w której następuje autoagresja wobec komórek tarczycy. Własny układ odpornościowy atakuje tkankę tarczycy, traktując ją jak obcogatunkowe białko. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nasze siły odpornościowe tak się mylą i atakują własne tkanki niczym patogenne bakterie, wirusy i grzyby?

Według hipotezy dietetycznej pewne pokarmy, szczególnie gluten zawarty w zbożach, powodują, że jelita stają się łatwiej przenikalne dla antygenów, czyli obcogatunkowego białka, toksyn jelitowych czy bytujących w jelicie mikroorganizmów.

Gluten uszkadza tarczycę?

Przenikające przez ścianę jelita peptydy i białka mogą mieć podobną strukturę do tkanek organizmu, np. do komórek tworzących tarczycę. Jeżeli organizm zmuszony jest do wytworzenia przeciwciał przeciwko przenikającym białkom, to przeciwciała te (o ile nie wejdą w skład kompleksów immunologicznych) krążą po całym ciele.

Spotykając w tkankach podobne struktury białkowe, np. w komórkach tarczycy, traktują je jak obcogatunkowe białko i atakują jak wroga. Inicjują wówczas proces zapalny z udziałem cytotoksycznych limfocytów T, którym przypisuje się największą rolę w uszkadzaniu komórek pęcherzykowych tarczycy. Tak w skrócie wygląda hipoteza uszkodzenia komórek tarczycy, która wywołana jest przez gluten.

Czy da się temu zapobiec? - Jeżeli hipoteza z zespołem jelita przesiąkliwego jest prawdziwa, to tak. Po pierwsze, powinno się określić, jak na organizm wpływają spożywane produkty. W przypadku nietolerancji któregoś z nich, np. glutenu, należy wyeliminować go z jadłospisu.

Czasami trudno jednak usunąć z diety całkowicie określony rodzaj żywności. I tu na pomoc przychodzi ziołolecznictwo. Dysponuje surowcami zielarskimi, które mogą wpływać na spoistość nabłonka jelit. Są to zioła o działaniu przeciwzapalnym i powlekającym: kwiat rumianku, liść babki lancetowatej, kwiat nagietka, owoc czarnuszki i inne.

Przykładowa receptura mieszanki "uszczelniającej" jelita:

koszyczek rumianku 30%,

owoc kopru włoskiego 15%,

liść babki lancetowatej 12,5%,

nasiono czarnuszki 12,5%,

owoc kminku 10%,

liść melisy 10%,

owoc anyżu 10%

Naturalne suplementy

Jeżeli w jelitach toczy się proces alergiczny, który towarzyszy często nietolerancji na gluten, można stosować olej z czarnuszki siewnej (najlepiej w kapsułkach o gwarantowanej zawartości olejków eterycznych). Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny zadbać również o odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie, a także suplementować dietę surowcami bogatymi w selen i cynk

Znany specjalista do spraw mikroskładników odżywczych Uwe Gröber zaleca także uzupełnienie jadłospisu o zestaw antyoksydantów. Warto wtedy sięgnąć po owoce jagodowe (aronia, borówka czarna, żurawina, ciemne winogrona), które posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny.

Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W przypadku tego typu schorzeń farmakoterapia obejmuje leki z grupy glikokortykosteroidów oraz leki immunosupresyjne. Jednak, jak podaje w Interna Szczeklika, nie jest to postępowanie skuteczne w przypadku przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.

Właściwości piwonii białej

Pewną fitoterapeutyczną nadzieją dla osób z chorobą Hashimoto może być ekstrakt z korzenia piwonii białej. Roślina ta wykorzystywana była w medycynie chińskiej od dawna i tam rozpoczęto badania na jej temat. Może ona modyfikować reakcję immunologiczną. Według badań klinicznych działa podobnie do metotreksatu. Wykorzystuje się ją do suplementacji diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, toczniu.

To właśnie korzeń piwonii białej może być złotym standardem suplementacji diety w przypadku choroby Hashimoto. Piwonia nie wywołuje działań toksycznych. Po spożyciu większej ilości u kilkunastu procent pacjentów pojawiają się objawy łagodnej biegunki, które ustępują po zmniejszeniu dawki.

Reasumując, nie ma w tej chwili leków syntetycznych, które przyczynowo są w stanie wpłynąć na powstawanie i rozwój choroby Hashimoto, ale są zioła i mikroskładniki odżywcze, które stanowią potencjalnie skuteczne narzędzie suplementacji organizmu w przypadku tej choroby.