Gorączka jest jednym z podstawowych mechanizmów obronnych organizmu. W ten sposób reaguje na atak czynników zakaźnych i naturalne wsparcie dla układu odpornościowego w walce z bakteriami, wirusami, grzybami, pasożytami, itp. Podpowiadamy, jaką gorączkę należy obniżać i jako to zrobić domowymi metodami.

Czym jest gorączka?

Gorączka to podwyższenie temperatury ciała - do minimum 38°C. To naturalna reakcja obronna organizmu na stany chorobowe, wywoływane m.in. przez drobnoustroje chorobotwórcze, wirusy, bakterie

Za optymalną i prawidłową temperaturę ciała uznaje się wartość 36,6 stopni. Nie powinniśmy się też niepokoić gdy termometr będzie wskazywał zakres między 36,5°C, a 37°C.

Cytat

Jeżeli gorączka nie przekracza 38 stopni - to znak, że nasz organizm walczy z wirusem. Takiej temperatury nie należy obniżać
dr Krzysztof Czarnobilski, specjalista chorób wewnętrznych

GORĄCZKA U DZIECKA. JAKA TEMPERATURA POWINNA BUDZIĆ NIEPOKÓJ? Wyjaśnia pediatra lek. Paweł Bujny 

Gorączka - domowe sposoby na obniżenie temperatury

  • zimne okłady - ręcznik nawilżamy zimną wodą i przykładamy np. do głowy, zmieniając go co 15 minut,
  • naturalne napoje, które wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe:

- napar z imbiru, miodu i cytryny,
- napary z ziół, np. kwiat lipy, czarny bez, owoce dzikiej róży, owoce maliny, pączki topoli,
- herbata z cytryną i sokiem z malin,
- napój z mleka, czosnku i miodu,
- gorący rosół,

  • ciepła kąpiel - temperatura wody powinna być o 1 lub 2 stopnie niższa niż temperatura ciała, by nie wywołać szoku.


W czasie gorączki domowe sposoby nie zastąpią konsultacji ze specjalistą. Należy stosować je wraz z leczeniem farmakologicznym.

Należy pamiętać o tym, że w czasie podwyższonej temperatury należy szczególnie dbać o nawodnienie organizmu i lekkostrawną, pełnowartościową dietę.

Źródło: Katarzyna Solecka, rmf.fm