W całej Polsce trwa sezon pyłkowy drzew. Głównym problemem dla osób uczulonych jest nadal wysokie stężenie pyłku silnie alergennej brzozy.

W części zachodniej i północno-zachodniej kraju, stężenie pyłku brzozy będzie stopniowo zmniejszało się, w pozostałych rejonach będzie się utrzymywało na wysokim poziomie, na co mają wpływ sprzyjające warunku meteorologiczne (brak opadów deszczu, wzrastająca temperatura).

Stężenie pyłku jesionu waha się od niskiego do średniego, jedynie we wschodnie części kraju notowane są nadal wysokie wartości. Stężenie pyłku topoli i wierzby jest w prawie całym kraju niskie i wykazuje tendencję spadkową.

Sporadycznie notowane są ziarna pyłku klonu i grabu, pojawiają się pierwsze ziarna pyłku dębu.

Na całym obszarze Polski stężenie zarodników Cladosporium waha się od niskiego do średniego, natomiast zarodniki Alternaria notowane są jedynie sporadycznie.

Uwaga na reakcję krzyżową na alergeny! Osoby uczulone na pyłek brzozy powinny unikać szczególnie surowych owoców i warzyw.

Autor:

Dr hab. biol. Dorota Myszkowska, na podstawie informacji z ośrodków Polskiej Sieci Aerobiologicznej