Diety cud niestety nie ma - zgodnie twierdzą specjaliści. Można jednak tak się odżywiać, żeby być nie tylko szczupłym, ale i zdrowym. Na dodatek wcale nie oznacza to strasznych wyrzeczeń, a nasze menu nie musi być monotonne.

REKLAMA
Zdjęcie ilustracyjne. /MKa /RMF FM

Sprawdźcie, jaki jadłospis przygotowała dla Was nasza ekspertka. Znajdziecie go TUTAJ.

Dieta to sposób żywienia. Zamiast więc stosować kolejną dietę, lepiej przeanalizować swoje codzienne żywienie i zacząć wprowadzać zmiany tak, by cały czas odżywiać się w sposób rozsądny - podpowiada dietetyk Kamila Poleszak-Najda. Prawidłowe odżywianie to dostarczanie organizmowi wszystkiego - porcji węglowodanów, czyli np. kaszy, ryżu, porcji mięsa, porcji warzyw. To jest zbilansowany posiłek. Nie musimy odżywiać się jak króliki wyłącznie sałatą - mówi. Więcej jej porad przeczytacie TUTAJ.

Mimo wszystko chcecie przejść na dietę? Zanim się na to zdecydujecie, sprawdźcie TU, jak dietetyk ocenia popularne diety - Dukana, kopenhaską, kapuścianą i rozdzielną Hay'a.

Okazuje się, że także dieta wegetariańska niekoniecznie jest zdrowa. Wszystko zależy od tego, jak się odżywiamy, jakie produkty wybieramy. Jeżeli jesteśmy w stanie umiejętnie zastąpić te produkty pochodzenia zwierzęcego - nie ma problemu. Jeśli nie - to konieczna już jest suplementacja. Więcej porad, dla osób które zdecydują się na wegetarianizm, znajdziecie TUTAJ.

Dietetycy podkreślają też, że jeśli zdecydujemy się na stosowanie głodówki, musimy się do niej przygotować. Ponadto nie każdy może się głodzić. Trzeba też pamiętać, że może nam grozić efekt jo-jo. Jakie jeszcze mogą być konsekwencje głodówek? Sprawdźcie TUTAJ.

Uważajmy też, by nie wpaść w obsesję na punkcie zdrowego żywienia. Zaczyna się od eliminowania z diety niezdrowych produktów. Z czasem lista jedzenia, które skreślamy ze swojego jadłospisu, drastycznie się wydłuża. Spożywanie "zakazanych produktów" budzi lęk i poczucie winy. To może być oznaka tego, że cierpimy na ortoreksję. Więcej o tej chorobie przeczytacie TUTAJ. W rozmowie z RMF FM 32-letni Sławomir, który przez półtora roku cierpiał na tę chorobę, podkreśla: "Wszystko kręciło się wokół myśli: ograniczać konserwanty, unikać cukru, sól - minimalnie, jeśli herbata tylko zielona, mięso gotowane w ziołach, kasza, soja...". "Nie potrafiłem o niczym innym. Tylko układałem w głowie jadłospis: to mogę, tego nie mogę". Całą rozmowę ze Sławkiem znajdziecie TUTAJ.

Myślicie, że odchudzanie się jest trudne? Okazuje się, że prawdziwe katusze mogą przechodzić także osoby zbyt szczupłe. "Matko, jesteś tak chuda, że mam ochotę zabrać Cię na obiad!" - pisze na blogu nasza reporterka RMF FM Magdalena Gawlik. Jak skutecznie przytyć? Sprawdźcie TUTAJ.