W cyklu „Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM” zajmujemy się tym, jak zadbać o wzrok. Na to jak widzimy wpływ ma m.in. to co jemy. O jakich produktach powinniśmy pamiętać, żeby zachować ostrość widzenia?
Przede wszystkim musimy skupić się na kwasach tłuszczowych, szczególnie kwasach Omega-3, które znajdziemy w rybach, awokado, pestkach dyni, słonecznika, zdrowych tłuszczach - oliwa z oliwek, olej lniany. Ważna dla oczu jest też luteina. Ją również znajdziemy w rybach, ale skupiamy się też na zielonych warzywach, jajkach, kiełkach zbóż, czarnych porzeczkach - mówi Sylwia Wojciechowska, dietetyk z Olsztyna.
Aby zachować ostrość widzenia powinniśmy pamiętać też o witaminie C, która utrzymuje nasz wzrok w dobrej kondycji. Oczywiście cytrusy, moc warzyw. Głównie powinniśmy się właśnie skupiać na świeżych owocach i warzywach, których mamy teraz pod dostatkiem. A do tego witamina E, która jest w olejach roślinnych, czy migdałach - mówi Wojciechowska.
W skrócie można powiedzieć, że każda dieta, która zapobiega miażdżycy naczyń, jest korzystna dla funkcjonowania naszych oczu.