Sushi jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Nie tylko z powodu smaku, ale też wartości odżywczych, różnorodnych dodatków oraz sposobu przygotowania. W Międzynarodowym Dniu Sushi, ekspertka portalu „Twoje Zdrowie” wybrała najciekawsze fakty na temat tej japońskiej potrawy. Przeczytaj, zanim wybierzesz się do restauracji sushi!
- Sushi to japońska wersja fast-food'u.
- Skład sushi czyni go bogatym źródłem białka i kwasów omega 3 (ryba), a także jodu (algi - nori), jak również kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza i przeciwutleniaczy (algi, nori).
- Wasabi, posiada właściwości antybakteryjne (szczególnie przeciwko szczepom bakterii E.coli, Salmonella oraz Staphylococcus aureus).
- Wasabi zmniejsza ryzyko wystąpienia ubytków nazębnych, dzięki zawartości izotiocyjanianów, związków chemicznych, które hamują wzrost Streptococcus mutans, bakterii powodujących próchnicę.
- Efekt pochodzi z zdolności wasabi do zakłócania adhezji komórek zależnej od sacharozy
- Najczęściej wykorzystywane gatunki ryb do sushi to łosoś, makrela, pstrąg, śledź i tuńczyk.
- Współczesne sushi zawiera ukryte kalorie, wynikające z faktu, że jest ono wzbogacane majonezem lub serkiem śmietankowym.
- Sos sojowy jak również wasabi zawiera duże ilości sodu, co może przyczynić się do nadciśnienia.
- Mięso surowych ryb (sashimi) stosowanych do produkcji sushi, jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy B6. Już pięć porcji sushi dostarcza dzienną rekomendowaną dawkę witaminy B!