Grillowa klasyka - ziemniaki z rusztu, ale podane z twarożkiem. Jeszcze nie próbowałeś? Proste połączenie, ale bardzo efektowne w smaku.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na ruszt można wrzucić każdą odmianę białych ziemniaków - nadają się do pieczenia w skórce. Wcześniej musimy je tylko dokładnie oczyścić.
Ziemniaki kroimy na pół, oprószamy solą i pieprzem. Owijamy w folię, pieczemy w żarze, aż zmiękną, przez około 45 minut. Jeśli chcemy uzyskać efekt chrupiącej skórki, po tym czasie smarujemy ziemniaki olejem i znów wkładamy na ruszt.
W tym czasie przygotowujemy twarożek: w miseczce rozdrabniamy ser, solimy, dodajemy pieprz i dokładamy posiekany szczypiorek. Takim twarożkiem dekorujemy połówki ziemniaków.
(mal)