Już jesienniej w kuchni być nie może. Jak kopytka - to koniecznie z dodatkiem dyniowego puree. A jak z sosem - to tylko z grzybowym, ale delikatnym: kurkowym, maślanym. Cichym bohaterem tego dania będzie jednak świeży tymianek.
Składniki na kopytka dyniowe:
- 30 dag dynii (np. hokkaido - ma suchy miąższ, świetnie nadaje się do pieczenia, które wydobywa jej lekko orzechowy smak)
- 50 dag ziemniaków
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa
Składniki na sos:
- 75 g kurek
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz, pęczek tymianku
Opcjonalnie: do posypania - ser twardy, dojrzewający (np. parmezan)
Przygotowanie kopytek:
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy, pozbywając ją pestek, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, odrobinę solimy. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Upieczoną dynię miksujemy. Puree możemy jeszcze podsmażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby wyparowała z niego woda.
Obieramy ziemniaki, gotujemy, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (dzięki temu, że będą ciepłe, unikniemy grudek).
Przestudzone ziemniaki łączymy z puree z dyni. Robimy wgłębienie, wbijamy jajko, sól, i opcjonalnie pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną. Łączymy składniki, wyrabiamy ciasto - aż będzie gładkie.
Stolnicę posypujemy mąką. Na niej formujemy z ciasta wąskie wałeczki. Kroimy je na kawałki.
W garnku gotujemy wodę, solimy ją. Gdy będzie wrzała, wrzucamy do niej kopytka. Czekamy aż wypłyną - około 3 minuty (uważajmy, aby ich nie rozgotować, powinny być al dente). Kopytka wykładamy na talerz, a następnie podsmażamy z przygotowanym sosem kurkowym (przepis poniżej) przez około 2 minuty. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze "dobitniejszy" smak - posypujemy danie serem typu parmezan.
Przepis na sos kurkowy:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy umyte, osuszone kurki oraz listki tymianku i smażymy, delikatnie mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy sól i pieprz.
(mal)