Księżna Diana nawet po śmierci pozostaje jedną z najbardziej popularnych osób z rodziny królewskiej. Ludzie z jej bliskiego otoczenia wciąż powracają wspomnieniami do czasu spędzonego z „królową ludzkich serc”. Ostatnio były szef kuchni w Pałacu Buckingham zdradził przepis na uwielbiane przez księżną Dianę danie, które jadła co najmniej raz w tygodniu.
Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, w mediach społecznościowych zdradził tajemnice królewskich potraw, które podbiły serce księżnej Diany. Przez 15 lat z wielką pasją tworzył posiłki dla brytyjskiej rodziny królewskiej.
Kucharz wspomina, że matka Williama i Harry'ego chętnie przygotowywała posiłki dla synów. Jej kulinarną słabością były "wygodne potrawy", a wśród nich szczególne miejsce zajmowały jajka Suzette. Gdy - z powodu obowiązków - nie mogła ich sama przyrządzić, prosiła o to królewskiego kucharza.
Jajka Suzette to danie, proste, ale zarazem bogate w smaki i wartości odżywcze. Było zamawiane przez Dianę co najmniej raz w tygodniu. McGrady podzielił się przepisem na tę potrawę, która składa się z takich składników, jak ziemniaki, masło, szpinak, jajka i sos holenderski.
Przepis na Jajka Suzette - składniki na porcje dla dwóch osób:
- Dwa duże ziemniaki do pieczenia,
- Skórki z ziemniaków,
- Dwie łyżki masła,
- Jedno żółtko,
- Sól i pieprz do smaku.
Nadzienie - składniki:
- Dwa duże jajka,
- Jedna łyżeczka białego octu winnego,
- Jedna łyżeczka oliwy z oliwek,
- Dwie szklanki liści szpinaku,
- Jedna szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- Sól i pieprz do smaku.
Sos holenderski - składniki:
- Cztery łyżki masła,
- Dwa żółtka,
- Jedna czwarta łyżeczki soku z cytryny,
- Sól i pieprz do smaku,
- Jedna łyżeczka posiekanego świeżego estragonu.
Autor: Katarzyna Solecka