Wyrazisty, złożony, wręcz perfumowany smak kiszonych cytryn robi furorę wśród smakoszy na całym świecie. To nieodzowny składnik kuchni marokańskiej, ale kiszone cytryny będą pasować nie tylko do dań z tamtejszego regionu, takich jak tażin czy kuskus. To genialny dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek.

Kiszone cytryny wyjdą taniej niż te gotowe, kupione w sklepie. I są banalnie proste w przygotowaniu.

Składniki:
5 cytryn i sok z jednej cytryny, 3 ząbki czosnku, sól gruboziarnista, liść laurowy, kora cynamonu.

Przygotowanie:
Wyparzamy i szorujemy cytryny. Każdą cytrynę kroimy na cztery części - ale nie do końca, tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy. Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą (na każdą cytrynę, 1 płaska łyżka soli), a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając. Dodajemy listki laurowe (po dwa na słoik), ząbek czosnku i cynamon. Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą. Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Można spożywać po tygodniu. Kiszone cytryny można przechowywać znacznie dłużej w lodówce. 

(mal)