Marchew jest bogata w prowitaminę A i witaminę B6. Doskonale działa na odporność, skórę oraz wzrok. Obok buraka czerwonego jest najsilniej odkwaszającym nasz organizm warzywem.

zdj. ilustracyjne /Pixabay

Marchew rzadko wywołuje alergię. Sok ze świeżego warzywa możemy podać niemowlęciu już po 4. miesiącu życia.

Jak go zrobić? Dobrze umyj marchew, następnie przepłucz ją wrzątkiem. Utrzyj na małej tarce i daj na geste sitko. Przyciśnij marchew łyżką. Tak uzyskany sok podaj dziecku zaraz po zrobieniu.  

Niemowlę, które jada już posiłki uzupełniające, na pewno polubi marchewkę ugotowaną w małej ilości wody i zmiksowaną z łyżeczką świeżego masła albo zupkę jarzynową na bazie marchewki.

Z kolei dziecku, które ukończyło pierwszy rok życia, można zrobić surówkę z drobno startej marchewki i startego, słodkiego jabłka, doprawioną sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. 

(mc)