Zdrowy deser, który ochłodzi jak lody! Lekki, puszysty, zimny mus jagodowy z cytrynowym posmakiem.

Takie słodkości nie zaszkodzą Twojemu dziecku. Głównym składnikiem musu są w końcu bogate w witaminy jagody. Nie ma też w nim niezdrowego białego cukru. Godnie zastępuje go miód akacjowy.

Składniki na ok. 4 pucharki

40 dag jagód, 250 g śmietanki kremówki, 150 g serka mascarpone, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie

Jagody myjemy, osuszamy na sitku. Garść owoców odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy w blenderze. Jagody warto jeszcze przetrzeć przez sito: by mus był gładki, błyszczący i puszysty. Odkładamy do lodówki, a w międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy do niej miód, serek mascarpone i sok z cytryny.

Całość łączymy z przecierem jagodowym, mieszamy aż deser uzyska jednolitą masę. Mus przekładamy do pucharków, dekorujemy jagodami i schładzamy w lodówce.