Różne kolory na talerzu. Jak się okazuje, to nie tylko efekt wizualny, ale także zdrowy nawyk! Urozmaicenie w różnokolorowe warzywa i owoce naszych posiłków może przynosić wiele korzyści zdrowotnych i „nauczy” nas poprawnych nawyków żywieniowych.
Zielone produkty - szpinak, zielona papryka, awokado, jabłka są bogate w antyokasydanty. To one obniżają ryzyko chorób nowotworowych oraz chronią wzrok przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych.
Warto swoją dietę uzupełnić o warzywa i owoce koloru czerwonego - czerwona papryka, żurawina, czerwone winogrona i arbuz wpływają dobrze na naszą odporność. Redukują ryzyko chorób serca, a także przyczyniają się do poprawy wzroku. Na szczególną uwagę zasługuje czerwona cebula, której składniki spowalniają wzrost komórek nowotworowych jelita grubego i wątroby.
Dobrze na naszą odporność wpływają również pomarańczowe i żółte produkty. Słodkie ziemniaki, marchew, mango, ananas - przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory, dobrze wpływają również na wzrok
Jak zauważa Aneta Strelau, cytowana przez portal Twoje Miasto, jedna szklanka soku z mango pokrywa 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co więcej mango jest jednym z niewielu owoców, które praktycznie nie zawiera pozostałości pestycydów.
Niebieskie, fioletowe, białe i brązowe. Jakie warzywa i owoce warto jeszcze włączyć do swojej diety? Przeczytaj na portalu Twoje Miasto.