Co robisz, gdy nagły głód dopadnie Ciebie w pracy, podróży lub po kolacji? Zanim poszukasz automatu, zajedziesz na stację benzynową lub otworzysz lodówkę w poszukiwaniu przekąsek, które uważasz za zdrowe, zerknij na poniższą listę. Stworzyli ją dietetycy z Cleveland Clinic. Wymieniają 7 przekąsek, które powszechnie uważa się za zdrowe i "fit", choć w rzeczywistości jest nieco inaczej. Niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć.

Precelki

Mają "zero" składników odżywczych i fundują insulinie i poziomowi cukru we krwi prawdziwy rollercoaster. Efekt? Jesteś bardziej głodny.

Wafle ryżowe

Myślisz, że możesz zjeść ich dużo, ponieważ mają mniej kalorii. Ale wafle ryżowe są często sztucznie aromatyzowane i są tak naprawdę tylko węglowodanami z niewielką lub zerową wartością odżywczą. Zamiast tego zjedz małą porcję (pół szklanki) brązowego ryżu. Jest o wiele bardziej pożywny , poza tym ma znacznie mniej kalorii.

Chipsy pieczone

Są wysoko przetworzone i często mają tak niską zawartość tłuszczu, że można je spożywać w dużych ilościach, nie mająć uczucia sytości. Może to zwiększyć poziom cukru we krwi i spowodować gwałtowny wzrost insuliny, to zaś sprzyja gromadzeniu się tłuszczu.

Chipsy ziemniaczane

Chipsy ziemniaczane nie mają żadnej znaczącej wartości odżywczej, dlatego są to po prostu puste kalorie. Poza tym, z jednej strony są bogate w tłuszcz, a z drugiej - ubogie w błonnik i białko.

Batoniki zbożowe / granola

Są one często "przebrane za zdrowe batoniki", bo mogą zawierać duże ilości cukru, przy jednoczesnej małej ilości białka i błonnika. Uważaj na składniki i przeczytaj etykietę - listę składników odżywczych. 

Dlatego zanim zjesz coś, co uważasz za zdrowe, zobacz, co naprawdę dostajesz. Dzięki temu unikniesz spożywania tych produktów, które są pozbawione wartości odżywczych i zawierając sól, cukier i tłuszcz.

Frytki warzywne

To prawdziwy wilk w owczej skórze. Ludzie myślą, że te niektóre mocno przetworzone przekąski są zdrowe, ponieważ są zrobione z warzyw. Ale warzywne frytki czy paluszki nie zawierają błonnika i białka i są praktycznie pozbawione składników odżywczych. Mogą mieć nieco mniej tłuszczu niż frytki, ale dlaczego nie zjeść po prostu nieprzetworzonego warzywa? Zjedz surową paprykę, marchewkę, ogórki, brokuły lub pomidorki koktajlowe np. z hummusem, a uzyskasz mniej tłuszczu i więcej składników odżywczych.

Smoothie ze sklepu

Koktajle domowej roboty mogą być bogate w składniki odżywcze. Ale koktajle kupowane na wynos, nawet z najlepszego lokalnego sklepu z koktajlami lub sklepu spożywczego, są często wypełnione dżemem z dodatkiem cukru (często z soków owocowych) i kalorii.

Możesz w ten sposób przyswoić 300-700 dodatkowych kalorii, a smothie nie zapewni Ci poczucia sytości tak, jak powinno.

Źródło: Cleveland Clinic

 

 

 

Opracowanie: