W jednej partii sezamu łuskanego pochodzącego z Indii występuje bakteria salmonelli - poinformował w piątek w komunikacie ostrzegawczym Główny Inspektorat Sanitarny. Zaznaczył, że w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.

GIS ostrzega przed salmonellą w partii sezamu łuskanego

Bakterie salmonelli wykryto w jednej partii sezamu łuskanego SERENO 200 g o numerze partii L250311V138 z datą minimalnej trwałości 28.02.2026.

Producentem produktu jest VOG Polska sp. z o.o. z siedzibą w Skierniewicach przy ul. Przemysłowa 8, o kodzie pocztowym 96-100. Produkt został wyprodukowany dla "Netto sp. z o.o. Motaniec 30, 73-108 Kobylanka".

Sezam pochodzi z Indii.

GIS przekazał, że VOG Polska Sp. z o.o. oraz NETTO Sp. z o.o. wdrożyły już procedurę wycofania z obrotu handlowego wskazanego produktu.

"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta i dystrybutora" - zapewnił GIS.

Salmonella. Jakie są objawy zatrucia?

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. 

To bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności czy wymioty

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości i posocznicę.