Chodzi o błonnik skażony groźną bakterią – wykryto w nim pałeczki salmonelli, a to wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Artykuł jest wycofywany ze sprzedaży. Ostrzega przed nim Główny Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o produkt: Błonnik 350 g, z numerem partii: 240384 i datą minimalnej trwałości: 03.2026 r. Producentem jest: Oleofarm Sp. z o.o. ul. Mokronoska 8, 52-407 Wrocław.
"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w 1 z 5 próbek suplementu diety pn. Błonnik. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu - producent rozpoczął procedurę wycofywania partii Błonnika ze sprzedaży. Proces jest nadzorowany. Prowadzone jest też postępowanie wyjaśniające i poszukiwana jest przyczyna skażenia.
Nie należy spożywać tego produktu.
Toksyczny sprzęt kuchenny
"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (podbieraka do pierogów) do żywności. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" - czytamy w komunikacie GIS.
Chodzi o produkt: Podbierak do pierogów Nylon Scoop 11,75" (30cm), z numerem partii: 5907354177103 i kodem kreskowym: 5907354177103. Importerem jest: ROZETTE Sp. z.o.o., ul. Daleka 8/26, 02-024 Warszawa, a dystrybutorem: P.H.U. TOPAZ Sp. z o.o., ul. Kolejowa 3b, 08-300 Sokołów Podlaski. Kraj pochodzenia to: Chiny
Produkt jest wycofywany z rynku, a konsumenci informowani o zagrożeniu. Nie należy korzystać w podbieraka w kuchni.