Bakterię Listeria monocytogenes wykryto w partii boczku rolowanego w plastrach, z kolei w fasoli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/Bakteria w boczku i pestycyd w fasoli. Nowe ostrzeżenia GIS

Pierwszy produkt, o którym wspomniano w komunikacie to: Boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g, z numerem partii: 2517061 i terminem przydatności do spożycia: od 17.11.2025 do 24.11.2025. Producentem jest: Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Michałów 4B, 05-155 Leoncin, a weterynaryjny numer identyfikacyjny to: 14144002.

Dystrybutorem jest: Lidl sp. z o. o. sp. k., ul. Poznańska 48, 62-080 Jankowice, Tarnowo Podgórne.

"W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku rolowanego w plastrach. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - czytamy w komunikacie GIS.

Objawy mogą przypominać grypę:

  • gorączka,
  • dreszcze,
  • bóle mięśni,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunka, wymioty lub inne dolegliwości pokarmowe, które ustępują zwykle do trzech dni.


Produkt został wycofany z rynku. Pojawiło się też ostrzeżenie dla klientów. Prowadzone są też dwa postępowania - wyjaśniające i nadzorujące cały proces.

Nie należy spożywać produktu, a gdy pojawią się dolegliwości - trzeba skontaktować się z lekarzem.

Boczek wycofywany ze sprzedaży
Boczek wycofywany ze sprzedaży

Zanieczyszczona fasola

Drugi produkt to: Fasola "Jaś Piękny", z numerem partii: 29.08.2025 i datą minimalnej trwałości: 30.01.2027 r. Producentem/Dystrybutorem jest: F.P.H.U. "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22-600 Tomaszów Lubelski.

"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu - chlorpiryfosu. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - informuje GIS.

Produkt jest wycofywany ze sprzedaży, a konsumenci informowani o niebezpieczeństwie.

Proces jest monitorowany. Nie należy spożywać partii fasoli wspomnianej w komunikacie.

Fasola wycofywana ze sprzedaży
Fasola wycofywana ze sprzedaży