Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydał Główny Inspektor Sanitarny. Po kontrolach, zdecydowano o wycofaniu z obrotu wybranych partii produktów. Nie spełniały norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia.

zdj. ilustracyjne /Unsplash.com /Internet

Główny Inspektorat Sanitarny w jednej z partii masła wykrył groźne dla zdrowia bakterie salmonelli.

Produkt: Masło Extra Lumiko, 200 g

Najlepiej spożyć przed: / Nr partii: 17.11.2020 051 13:06

Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

GIS przypomina, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli może wywołać zatrucie pokarmowe.

Z kolei po przetestowaniu partii tataru wołowego produkowanego przez firmę Sokołów, w 1 z 5 badanych próbek wykryto groźną bakterię Escherichia coli.

Nazwa produktu: "Tatar wołowy", 200 g

Numer partii: 02891 02892K

Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020

Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Tymczasem firma Lajkonik wycofuje popularne partie produktów zawierających sezam. W ziarnach mogły bowiem zostać pozostałości tlenku etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Niedozwolone jest także wprowadzanie go na unijny rynek.

Chodzi o produkty: Paluszki z sezamem, Koktajlowy Mix, Wypiekarnia Bajgle z ziołami prowansalskimi, Wypiekarnia Paluchy Oryginalne.