Mleko matki może "pamiętać" emocje. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu zbadali, jak zdrowie psychiczne kobiety może wpływać na skład jej pokarmu.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne / Czy mleko matki może „pamiętać” emocje?

Zespół przeanalizował niemal 40 publikacji naukowych, koncentrując się na takich czynnikach jak stres, depresja poporodowa czy lęk, i ich oddziaływaniu na skład mleka kobiecego. Wyniki są jednoznaczne: psychiczne obciążenia matki mają wpływ nie tylko na jej samopoczucie, ale również na jakość pożywienia, które dostarcza swojemu dziecku.

Tymczasem zmiany w składzie mleka - od hormonów po mikrobiom - mogą mieć realny wpływ na rozwój dziecka, jego odporność, a nawet osobowość.

Mleko pełne emocji - jak psychika matki kształtuje skład pokarmu

Badacze z UMW zauważyli, że w warunkach silnego stresu u matek stwierdzano m.in. podwyższony poziom kortyzolu (hormonu stresu), zmniejszenie ilości prolaktyny (ważnej dla produkcji mleka i rozwoju układu nerwowego) oraz spadek poziomu korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak DHA. Równie interesujące są zmiany w poziomie przeciwciał i hormonów wpływających na rytm dobowy, np. melatoniny.

Mikrobiom dziecka a stres matki

Jednym z najbardziej intrygujących wniosków jest wpływ psychicznego stanu matki na mikrobiom jelitowy dziecka.

"W warunkach przewlekłego stresu obserwowano mniejszą różnorodność bakterii jelitowych u niemowląt karmionych piersią - co może przekładać się na ich odporność, metabolizm i rozwój neurologiczny. Wskazuje się też na możliwe epigenetyczne zmiany w organizmie dziecka, wywołane działaniem metabolitów mikrobioty" - informuje wrocławska uczelnia w przesłanym komunikacie prasowym.

Autorzy przeglądu podkreślają znaczenie edukacji personelu medycznego i otoczenia kobiety w okresie poporodowym. Wiedza o tym, że psychiczna kondycja matki wpływa na jej mleko, może stać się punktem wyjścia do lepszej opieki psychologicznej i większego wsparcia dla kobiet w tym wymagającym czasie.