Zaparcia nie są może najbardziej wdzięcznym tematem świata, ale kto choć raz cierpiał z ich powodu ten wie, że jest to dolegliwość przykra i bardzo męcząca. Oczywiście zdarza się, że problemy z wypróżnieniem są spowodowane przez różnego typu choroby lub przyjmowane leki. Najczęściej jednak są wynikiem nieprawidłowej diety. Co więc jeść, gdy dokuczają nam zaparcia?
Śliwki
Śliwki lub suszone śliwki to pierwszy produkt, który przychodzi nam do głowy, gdy dawno nie byliśmy w toalecie. Dlaczego? Te owoc jest niezwykle bogaty w błonnik - każda śliwka zawiera go nawet 1 gram. Błonnik zaś wypełnia nasze jelita sprawiając, że trawiony pokarm szybciej się przesuwa. Śliwki zawierają też fruktany i sorbitol, które mają działanie przeczyszczające.
Kiwi
Wadą wielu owoców jest wysoka zawartość owocowego cukru - fruktozy, który tuczy i może powodować gazy. Kiwi ma niewiele cukru, co w połączeniu z dużą ilością błonnika, ma niezwykle korzystne działanie na trawienie. Dodatkowa zaleta: bardzo wysoką zawartość witaminy C.
Popcorn
Trzy szklanki popcornu zawierają aż 4 gramy błonnika i tylko 93 kalorie, jest to więc zdecydowanie zdrowsza przekąska niż chipsy, nachosy czy słone paluszki. Popcorn dobrze jednak zrobić samemu, w domu - wystarczy na niewielką ilość oleju wrzucić wysuszone ziarna kukurydzy. Gotowe zestawy do robienia popcornu w mikrofalówce często zwierają bowiem masę soli i sztucznych dodatków.
Woda
Oprócz błonnika i aktywności fizycznej, picie wody jest najskuteczniejszym sposobem na walkę z zaparciami. Dzięki niej zawartość jelita grubego staje się rozpulchniona i łatwiej się przemieszcza. Dlatego warto pić minimum 8 szklanek wody dziennie i uzupełniać dietę w produkty bogate w wodę.
Nasiona lnu
Łyżka mielonego siemienia lnianego to aż 2 gramy błonnika. Warto więc dodawać zmielone siemię do płatków owsianych, zup i sałatek. Ważne! Siemienia lnianego nie jedz w całości. Twój organizm nie trawi jego ziaren, co oznacza, że zostaną one wydalone w całości.
Pomarańcze
Wybieraj jak największe okazy, ponieważ duża pomarańcza zawiera aż 4 gramy błonnika i tylko 86 kalorii. Poza tym, owoce cytrusowe są bogate we flawonol - naryngeninę, który ma działanie przeczyszczające i jest skutecznym środkiem w leczeniu zaparć.
Owsianka
Owsianka zawiera bardzo korzystne dla naszego układu pokarmowego połączenie dwóch rodzajów błonnika: rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ten pierwszy, rozpuszcza się w wodzie, tworząc substancję podobną do żelu, która ułatwia strawionemu pokarmowi przemieszczanie się w jelicie grubym. Ten drugi zwiększa masę kałową.
Ryż
Zjedzenie miseczki ryżu może przynieść twoim jelitom wiele radości. W długofalowym badaniu przeprowadzonym w Japonii ustalono, że osoby, które regularnie jedzą ryż, są aż o 41 proc. mniej narażone na zaparcia. Wszystko dzięki błonnikowi, który jest zawarty w ziarnach ryżu. Warto jednak wiedzieć, że w brązowej odmianie jest go aż 4 razy więcej!
Szpinak
Szklanka gotowanego szpinaku zawiera nie tylko 4 gramy błonnika, ale także sporo magnezu. Ten minerał wzmaga skurcze okrężnicy, a wiele środków przeczyszczających zawiera go w swoim składzie.
Kawa
Kawa to dość powszechnie znany sposób na zaparcia. Lekarze potwierdzają - napój stymuluje ruchy okrężnicy i przyspiesza wizytę w toalecie. Warunek jest jeden: kawę trzeba wypić na czczo, o poranku.