Żeby utrzymać prawidłową funkcję tarczycy potrzebujemy odpowiedniego zaopatrzenia w jod. Dużo można go znaleźć w soli, którą odradzają kardiolodzy: „Jest to dość skomplikowana sytuacja, ponieważ dziś z powodu głównie wskazań kardiologicznych my eliminujemy spożycie jodu z naszej diety” - zauważa prof. Alicja Hubalewska-Dydejczyk, ordynator Oddziału Klinicznego Kliniki Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Nie ma praktycznie takiej komórki w naszym organizmie, która może żyć bez tarczycy - podkreśla endokrynolog, prof. Alicja Hubalewska-Dydejczyk. Hormony tarczycy biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu właściwie wszystkich naszych organów, przede wszystkim centralnego systemy nerwowego, układu krążenia czy układu pokarmowego - dodaje.
Pacjentom, u których tarczyca z powodu choroby przestała pracować, podaje się specjalny preparat zawierający hormon tarczycy.
Największe problemy z tarczycą na południu Polski
Jod jest podstawowym składnikiem hormonów tarczycy, które z kolei są niezbędne do funkcjonowania całego naszego organizmu - mówi prof. Hubalewska-Dydejczyk. Jod znajdziemy nie tylko w soli, ale też w owocach morza.
Najbardziej na niedobór tego pierwiastka narażeni są mieszkańcy południa Polski. Właśnie z tych regionów najwięcej pacjentów leczy się z powodu zaburzeń struktury lub czynności tarczycy. Stąd rutynowo bada się u nich stężenie TSH czyli hormonu tyreotropowego, by ocenić funkcję tarczycy, szczególnie wśród osób po 60. roku życia z zaburzeniami kardiologicznymi.
Szpital bada ile jest jodu w diecie Polaków
Krakowski Szpital Uniwersytecki realizuje tzw. program jodowy, który jest finansowany w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Jego celem jest ocena stopnia niedoboru i spożycia jodu w naszym kraju. Lekarze postanowili przebadać około tysiąca dzieci w wieku od 6 do 12 lat, sprawdzić czy mają prawidłowe spożycie jodu i przy okazji wykonać u nich badanie USG tarczycy.
Z kolei w grupie kobiet ciężarnych i karmiących przeprowadzona zostanie ankieta dotycząca spożycia jodu. Bardzo istotne, by kobiety, które nawet planują ciążę spożywały odpowiednią ilość jodu przede wszystkim podawaną w mikroelementach. Ma to ogromny wpływ na rozwój centralnego systemu nerwowego u dzieci - podkreśla prof. Hubalewska-Dydejczyk.