To, czy zachorujemy na raka, zależy od naszych genów, wieku i trybu życia. Tylko niewielka część spośród chorób nowotworowych rozwija się w wyniku dziedziczenia określonych predyspozycji. Większość nowotworów jest efektem długotrwałego gromadzenia się uszkodzeń DNA.

REKLAMA

Naukowcy stworzyli kilkanaście kategorii czynników ryzyka zachorowania na nowotwór. Wszystkie, poza jednym wyjątkiem - promieniowaniem jonizującym – można kontrolować.

Choroby nowotworowe powodowane są najczęściej przez wiele równolegle działających czynników. Najlepiej poznane z nich to palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Wystarczy zmienić jeden z czynników ryzyka, by zmniejszyć zagrożenie chorobą. Na przykład nowotworom przełyku można zapobiegać zrywając z paleniem papierosów albo ograniczając picie alkoholu i odchudzając się, ale także zwiększając spożycie warzyw i owoców. Podobnie można uchronić się przed rakiem okrężnicy, ponieważ jego rozwój stymuluje niewłaściwa dieta, nadmiar alkoholu, brak aktywności fizycznej i tkanka tłuszczowa nagromadzona w okolicy pasa.

Podstawowe zasady profilaktyki nowotworowej:

- jeśli pić alkohol, to rzadko, w niewielkich ilościach i podczas posiłku;

- nie palić papierosów;

- nie mieć nadwagi (wskaźnik masy ciała BMI poniżej 25 kg/m2)

- stosować dietę, na którą składa się co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie (400 g), błonnik w ilości minimum 23 g dziennie, głównie białe mięso zamiast czerwonego; należy wykluczyć mięsne przetwory i nadmiar soli (czyli stosować nie więcej niż 6 g dziennie);

- zwiększyć aktywność fizyczną do 30 min. intensywnego ruchu przez 5 dni w tygodniu;

- nie stosować leków hormonalnych;

- ograniczyć opalanie się;

- w przypadku kobiet - karmić piersią przez co najmniej 6 miesięcy.

Niestety, przestrzeganie tych zaleceń nie daje stuprocentowej skuteczności. Zdarza się, że na raka płuca choruje osoba, która nigdy w życiu nie sięgnęła po papierosa, natomiast wieloletni palacz dożywa sędziwego wieku i przyczyną jego zgonu nie jest nowotwór.

Na podstawie onkologia.org.pl